Smakosze.pl

canva/fotek; IG/magdagessler_official

Gessler bezlitośnie wytknęła błąd w robieniu krokietów. Popełniają go miliony Polaków

11 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Krokiety można podać nie tylko do święta. Danie z naleśnik wypełnionych farszem zachwyci zawsze, jeśli, podobnie jak Magda Gessler, odpowiednio sporządzimy ciasto. Należy zacząć od przesiania mąki i do niej wlać odpowiednią ilość płynnych składników. Odwrócenie tej kolejności to zadaniem restauratorki poważny błąd. Wyjaśniamy dlaczego.
 

Ciasto na krokiety nie może mieć grudek

Kolejność zaproponowana przez gwiazdę Kuchennych Rewolucji nie wzięła się znikąd. Jeśli przyrządzanie masy na naleśniki rozpoczniemy od wsypania mąki i będziemy stopniowo wlewać do niej mleko lub wodę, efektem będzie gładka, jednolite ciasto bez grudek.

Z takiej masy usmażymy delikatne i rozpływające się w ustach naleśniki, z których łatwo będzie uformować krokiety. Próbując dodać produkty na odwrót, z dużym prawdopodobieństwem nie będziemy w stanie dobrze rozprowadzić sypkiego produktu w płynnych.

fasolka

Strzelczyk robi fasolkę szparagową inaczej niż wszyscy. Gotuje ją z zaskakującym dodatkiem

CZYTAJ DALEJ

Składniki na krokiety muszą być dobrze dobrane

Ważną zasadą w przygotowywaniu naleśników — nie tylko na krokiety — jest ocieplenie wszystkich produktów przed sporządzeniem masy. Jajka i mleko powinny zostać wyjęte z lodówki nawet godzinę wcześniej.

Zdążą uzyskać temperaturę pokojową, a ponieważ będzie ona podobna do tej utrzymywanej przez mąkę, sprawnie połączymy produkty i uzyskamy odpowiednią konsystencję wyrabianej masy.

Jak podawać krokiety?

Poza dobrze znanym sposobem w postaci dodawania ich do czerwonego barszczu polecamy komponowanie dania z sezonowymi surówkami i sałatkami. Będą stanowiły odświeżający akcent i przyjemnie skontrastują wynikającą ze smażenia ciężkość krokietów.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne krokiety bez mięsa. Spróbujcie koniecznie wiosennej propozycji z młodą kapustą . Być może skusi was także farsz ziemniaczany . Obie odsłony są smakowite i sycące.

Magda Gessler radzi jak robić krokiety.png
canva/Juan Moyano

Źródło: pysznosci

zakupy

Poszła do Lidla i wypchała koszyk po brzegi. Nie uwierzysz ile zapłaciła za zakupy na tydzień

CZYTAJ DALEJ
Wegańska zupa szczawiowa

Ta wersja szczawiowej może szokować. Jajko zastąpiono modnym rarytasem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >