Smakosze.pl Przepisy Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi
canva/Aneta_Gu

Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi

15 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Rosół będzie aromatyczny, jeśli dodasz do niego odpowiednie składniki w solidnych ilościach. Musisz go też długo gotować na małym ogniu. Jeśli jednak chcesz dodać mu więcej smaku, możesz sięgnąć po przyprawy. Dziś powiemy ci jak przygotować obłędną pastę z lubczyku do rosołu. Będzie ona cudowną alternatywą dla maggi.

Większość osób z przypraw do rosołu dodają jedynie sól i pieprz. Niektórzy jeszcze sięgają po listek laurowy, czasem też po rozgrzewający imbir czy chilli. Wielu zwolenników ma też maggi. Podstawowym składnikiem tej przyprawy jest lubczyk.

Ziele to można dodawać do rosołu podobnie jak natkę pietruszki. Jednak na jego bazie można też zrobić pastę. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a pastę warto też wykorzystać do innych zup i potraw. W lodówce można ją przechowywać nawet kilka miesięcy.

Obłędna pasta z lubczyku do rosołu. Cudowna alternatywa dla maggi

Składniki:

  • duży pęczek liści lubczyku (ok. 10-12 łodyg)

  • 1 łyżeczka soli

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie pasty z lubczyku

Łodygi lubczyku dokładnie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Z łodyg oberwij liście, miękkie łodygi drobno pokrój. Bardziej zwłókniałe możesz dodawać do zup w całości.

Do kubka miksującego wrzuć pokrojone listki i łodygi. Dodaj sól i oliwę, całość zmiksuj, aż powstanie gęsta pasta.

Pastę przełóż do małego, wyparzonego słoiczka. Dokładnie go zakręć, wstaw do lodówki. Dodawaj po łyżeczce, dwie do zupy.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pyszny sos z lubczyku , a także dowiesz się, dlaczego warto dodawać lubczyk do potraw .

rosół
rosół

Źródło zdjęcia: canva/valentynsemenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy