Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogiński robi galaretę inaczej niż wszyscy. Takiej jeszcze nie jedliście
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.03.2023 11:15

Ogiński robi galaretę inaczej niż wszyscy. Takiej jeszcze nie jedliście

Ogiński zdradził przepis na galaretę z groszkiem i marchewką
Screen filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować Youtube

Zamiast zimnych nóżek przygotuj lżejszą wersję wytrawnej galarety w kremowym, białym sosie. Galareta z kurczaka z dodatkiem chrzanu według przepisu Piotra Ogińskiego bije na głowę wszystkie inne. 

Piotr Ogiński zdradził przepis na kultową galaretę w zupełnie nowym wydaniu

Piotr Ogiński jest popularnym kucharzem, który dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych. Jego kanał Kocham Gotować na YouTube, TikToku czy Instagramie obserwują tysiące. Ogiński zdradził niedawno przepis na kultową galaretę w nieco innym wydaniu.

Wytrawna galareta z kurczaka i warzyw smakuje obłędnie. Kucharz przygotowuje ją z kremowym sosem chrzanowym, który gotuje na bazie cebuli, mleka, śmietany i rosołu. Gotowa galareta zachwyca wyglądem i smakiem.

Ogiński zaznaczył, aby nie smażyć zbyt długo cebuli na sos chrzanowy. Jeśli cebula zbrązowieje w garnku, sos nie będzie biały, a nabierze mało atrakcyjnego, ciemnego koloru. Galareta nie straci na smaku, a na wyglądzie. 

Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube. 

Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy

Przepis na galaretę z kurczaka w sosie chrzanowym

Składniki na rosół:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 goździki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 l wody

Składniki na galaretę:

  • 600 ml rosołu
  • 500 ml mleka
  • 400 g obranej cebuli
  • 100 ml śmietany 30%
  • 30 g żelatyny
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • sól

Dodatkowo:

  • puszka groszku zielonego
  • cytryna do podania

 

Galareta będzie świetnym dodatkiem do zimnej płyty

Na początku przygotuj esencjonalny rosół: kurczaka przełóż do garnka. Dodaj marchewki, pietruszkę, por, kawałek selera, opalone nad ogniem cebule. Następnie wrzuć goździki, liście laurowe i ziele angielskie. 

Wlej zimną wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny. Rosół dopraw solą, pieprzem i przecedź. Mięso obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój w plasterki 2 ugotowane marchewki i odstaw do ostygnięcia.

Przygotuj galaretę: cebule pokrój w piórka i przełóż do garnka. Wlej olej i smaż dosłownie chwilę, żeby cebula nie zmieniła koloru. Wlej śmietanę i mleko i gotuj przez 20 minut, następnie przecedź przez sito.

Do powstałego płynu wlej 600 ml rosołu, chrzan, wymieszaj i zagotuj. Odstaw na chwilę, następnie wsypuj żelatynę, stale mieszając, żeby się rozpuściła i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Do miseczek lub foremek powkładaj kolejno groszek, plastry marchewek i obrane mięso. Całość zalej przygotowanym sosem i odstaw do ostygnięcia, następnie wstaw do lodówki, żeby galareta zgęstniała. Podaj z plastrami cytryny, smacznego.

Chrzan jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Przygotuj pulpety w sosie chrzanowym oraz zupę krem z chrzanu i podaj ją z jajkiem. Potrawy zachwycą każdego.

galareta.jpg
Screen filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować Youtube