Jak jeść ogórki ze skórką?
warrengoldswain, Getty Images Pro

Wartości odżywcze ogórków wraz ze skórkami

Przygotowując mizerię obierasz ogórki, czy pozostawiasz skórkę wierząc, że zawiera znacznie więcej dobrych substancji? Okazuje się, że należy wybierać ogórki gruntowe od zaufanego sprzedawcy, bowiem ogórki szklarniowe z hipermarketu mogą być pryskane chemią. Trzeba więc mieć dość dużą wiedzę i zaufanie, aby wybrać zdrowe warzywo.

Ogórki są wyjątkowym składnikiem naszej diety. Choć nie zawierają zbyt dużej ilości wartości odżywczych, tak duże pokłady białka i wody świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych. Obie substancje dają uczucie sytości, przez co nie trzeba jeść przez dłuższy czas.

Niestety, będąc w sklepie należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj ogórków, które wkłada się do swojego koszyka. Duża część szklarniowych ogórków, które hodowane są w oszklonych konstrukcjach, jest znacznie mniej zdrowa, od ich gruntowych kuzynów.

Ogórki ze skórką? Tak, ale tylko gruntowe

Pod skórką w wielu warzywach i owocach znajduje się znacznie więcej witamin, minerałów i błonnika, niż w reszcie produktu. Milimetry pod powierzchnią gromadzą się wartości odżywcze, które konieczne są do optymalnej pracy ludzkiego organizmu.

Niestety, nieuważni klienci mogą nieświadomie wyrządzać sobie większą krzywdę jedząc ogórki ze skórką. Wystarczy wszak wybrać warzywo od złego sprzedawcy czy hodowcy, a na jego powierzchni będzie pełno pestycydów i innej chemii, która ma zwiększyć plony.

Wyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerWyrazista w smaku mizeria według Magdy GesslerCzytaj dalej

Najlepszym sprzedawcą będzie rolnik, który wystawia swoje towary bezpośrednio na targu. Jeśli korzysta z ekologicznych rozwiązań, z pewnością jego ogórki będą zdrowe i pożywne, a zarazem pozbawione herbicydów, pestycydów i innych groźnych dla zdrowia związków chemicznych.

Dlaczego warto jeść ogórka ze skórką?

Choć w przypadku ogórków gruntowych może być ona lekko twarda, zachęcamy do takiego sposobu konsumpcji. Jak wyżej wspomnieliśmy, bezpośrednio pod skórką możemy znaleźć o wiele więcej substancji, które mają korzystny wpływ na procesy zachodzące w ludzkim ciele.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy, dlaczego nie warto używać srebrnych sztućców podczas jedzenia jajek. Tutaj z kolei opowiedzieliśmy o wizycie Magdy Gessler w pewnej restauracji w ramach najnowszego sezonu Kuchennych Rewolucji.

Główną substancją aktywną w ogórkach jest błonnik. To naturalne włókno roślinne nie jest trawione przez żołądek człowieka, lecz wspomaga pracę całego układu pokarmowego. Błonnik wiąże wodę, przez co wypróżnianie jest znacznie łatwiejsze i bardziej regularne.

Poza błonnikiem w ogórkach obecna jest witamina K odpowiadająca za regulowanie krzepliwości krwi, a także beta-karoten - silny przeciwutleniacz, który skutecznie poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł