Smakosze.pl

canva/FactoryTh

Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Niestety, prawdopodobnie popełniłeś ten błąd

15 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogórki kiszone wyszły gorzkie? Przyczyn może być kilka, lecz najbardziej prawdopodobną jest dodatek niewłaściwej mieszanki przypraw. Podpowiadamy, które dodatki stosować, by się nie rozczarować.
 

Za gorzkie ogórki kiszone odpowiadają suszone przyprawy

Dość popularne i często stosowane dodatki takie jak liść laurowy, pierz czarny czy gorczyca mogą być przyczyną uzyskania gorzkiego posmaku w kiszonce. Oczywiście, jeśli odrobina takiej nuty wam nie przeszkadza, trochę tych produktów można wrzucić do słoika.

O wiele gorszym pomysłem będzie wykorzystanie suszonego chrzanu czy kopru. Te dodatki dobrze jest w ogóle wykluczyć i pilnować by do naszych przetworów zawsze trafiały świeże, aromatyczne baldachy kopru oraz oczyszczony i nieściemniały korzeń chrzanu.

sklep Lidl

Polacy wstrzymali oddech. Od dziś ekskluzywny sprzęt kuchenny w dobrej cenie na półkach Lidla

CZYTAJ DALEJ

Na smak ogórków kiszonych wpływa też samo warzywo

Istnieje wiele odmian ogórków i nie wszystkie będą idealne do kiszenia. Najlepiej sprawdzą się warzywa gruntowe opisane jako śremskie, julian, andrus czy borus. Będą miały odpowiednio duża zawartość wody i po ukiszeniu zachwycą smakiem.

Zwróćcie uwagę na to, by wybierane przez was warzywa nie były zbyt duże. Drobne sztuki są zwykle twardsze i bardziej chrupiące, co przekłada się na uzyskanie znakomitej kiszonki. Warunkiem dodatkowym będzie jeszcze jakość skórki — ona nie może być przesadnie gruba.

Co jeszcze spowoduje, że ogórki kiszone będą dobre?

Warto zadbać o dodatki smakowe, które podkręcą aromat domowych przetworów. Do ogórków dobrze jest wrzucić liść dębu, porzeczki czy wiśni. Nadają one głębi smaku kiszonkom.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowe przetwory. Oprócz ogórków kiszonych warto przygotować znakomite cytryny kiszone , które pasują do wielu mięsnych dań. Amatorów znajdą też z pewnością kiszone rzodkiewki .

Gorzkie ogórki kiszone.png
canva/y-studio


 

Biała kiełbasa

Lepiej nie wylewaj wody po gotowaniu białej kiełbasy. Wykorzystasz ją w sprytny sposób

CZYTAJ DALEJ
Naleśniki Roberta Makłowicza

Makłowicz wlewa do naleśników szklankę gęstego napoju. To ulubiony patent babć

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Czym się różni żurek od białego barszczu? 1 detal jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Porady

Czy trzeba solić warzywa na sałatkę jarzynową? Mało kto zna tę zasadę
Czytaj więcej >

Porady

Jak uratować mętny, nieapetyczny rosół? Prosty patent zadziała od razu
Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić kremowy sernik, który nigdy nie pęka? Kluczowy jest 1 detal
Czytaj więcej >

Porady

Wyszedł rzadki i zwarzony? Nie wylewaj, domowy majonez da się uratować
Czytaj więcej >

Porady

Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]