Oprócz soli dolej do wrzątku 1 składnik. Nie ma lepszego sposobu na gotowanie ziemniaków

Do gotujących się ziemniaków wsyp sól i wlej sok z cytryny. Ziemniaki nie będą kwaśne po ugotowaniu. Będą o wiele smaczniejsze, nie ściemnieją i nie rozpadną się podczas gotowania. Do ziemniaków warto dodać również inne przyprawy, a nawet warzywa rosołowe, aby wzmocnić ich smak.
Zwykle ziemniaki gotujemy w ten sam sposób: obieramy warzywa, kroimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Niektórzy do garnka dodają odrobinę masła, inni ulubione przyprawy. Mało kto wie, że do gotowania ziemniaków możemy wykorzystać również sok z cytryny.
Gotowanie ziemniaków przyspieszymy kiedy zalejemy je nie zimną, a wrzącą wodą. Jeśli pokroimy warzywa w dość drobno, również o wiele szybciej będą miękkie i gotowe do jedzenia. Ziemniaki po ugotowaniu zawsze dokładnie odcedzamy i odparowujemy, aby były sypie i smaczne.
Ziemniaki na sałatkę i do innych dań warto ugotować również z dodatkiem warzyw korzeniowych lub aromatycznych przypraw. Odparowane ziemniaki możemy ubić z dodatkiem masła, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Warzywa będą smakować obłędnie.
Do gotujących się ziemniaków dodaj sok z cytryny. Efekt zachwyci każdego
Do garnka z gotującymi się ziemniakami, dodaj pół szklanki soku z cytryny. Jeśli gotujesz mniejszą porcję ziemniaków, wlej kilka łyżek soku. Sok z cytryny sprawi, że ziemniaki będą o wiele smaczniejsze.
Ziemniaki gotowane w wodzie z dodatkiem soku z cytryny nie ciemnieją i nie rozpadają się. Po ugotowaniu wyglądają bardzo apetycznie i świeżo. Tak przyrządzone warzywa będą świetnie prezentować się na stole jako dodatek do obiadu, a także w sałatce.
Co jeszcze można dodać do ziemniaków, żeby wzmocnić ich smak i aromat?
Do ziemniaków, oprócz soli, dodaj również szczyptę kozieradki, majeranku, kminku lub suszonej natki pietruszki. Zioła wzmocnią smak gotowanych warzyw. Będą pyszne i bardzo aromatyczne.
Do garnka z ziemniakami możesz dodać również marchewkę, korzeń pietruszki i kawałek selera. Ziemniaki gotowane z warzywami rosołowymi będą smakować wyśmienicie. Nie wylewaj wywaru. Możesz go zamrozić i wykorzystać jako domowe kostki rosołowe do zup i sosów.
Jak gotować jajka, żeby skorupka nie pękała? Sprawdź również, kiedy trzeba solić mizerię. Jeden błąd może zniszczyć całe danie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ta sztuczka ułatwi ci życie. Strzelczyk pokazał najlepszy patent z papierem do pieczenia
Dodaj po 2 łyżki do mielonych. Mistrzowie kuchni właśnie tak robią soczyste kotlety
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama



































