Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio do ciasta na naleśniki dodałam zamiast mleka inny składnik. Wyszły mięciutkie i delikatne
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.10.2023 18:38

Ostatnio do ciasta na naleśniki dodałam zamiast mleka inny składnik. Wyszły mięciutkie i delikatne

naleśniki
YouTube/@gotujzkarolem

Czy zdarzało się wam, że naleśniki wychodziły twarde? Ja miałam z tym pewien problem. Jednak znalazłam sposób na to, by naleśniki były mięciutkie i delikatne. Mleko zastąpiłam innym składnikiem i teraz naleśniki rozpływają się w ustach. Polecam przepis na wyborne naleśniki.

Naleśniki smakują małym i dużym

Czy lubicie naleśniki? To danie jest popularne wśród osób w każdym wieku. Można je jeść na słodko, słono, z mięsem, czy sosami. Pasuje do nich też farsz warzywny, czy bita śmietana. Jednak ważne jest, by naleśniki były smaczne i miękkie. 

Niestety zdarza się, że to danie wychodzi zbyt twarde i nie smakuje tak, jak powinno. Miałam z tym problemem do czynienia. Jednak mleko zastąpiłam majonezem i teraz naleśniki wychodzą mięciutkie i delikatne. Polecam przepis na to pyszne danie. 

naleśniki
Canva/vinicef
Od lat na Wszystkich Świętych gotuję bigos z tego przepisu. Goście za nim szaleją, wszystko przez 1 dodatek

Jak zrobić mięciutkie naleśniki?

Składniki:

  • ½ litra ciepłej wody
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki cukier
  • opcjonalnie cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju

Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy mąkę, majonez i wbijamy jajka. Następnie dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy. Wlewamy też olej i wszystko miksujemy.

Ciasto naleśnikowe wlewamy na rozgrzaną patelnię i naleśniki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Od razu po usmażeniu możemy je podawać. Są pyszne i mięciutkie. 

Naleśniki na majonezie zachwycają delikatnością

Dzięki dodaniu majonezu podczas robienia ciasta, naleśniki wychodzą wyjątkowo mięciutkie i delikatne. Są tak smaczne, że rozpływają się w ustach. Warto zrezygnować z mleka. Lepiej podczas robienia ciasta naleśnikowego dodać majonez, bo efekt jest doskonały. 

Dzięki temu składnikowi naleśniki wychodzą mięciutkie i pyszne. Odkąd poznałam ten przepis, to tylko tak przyrządzam naleśniki. Są znakomite i zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Trudno im się oprzeć i zawsze potrzebna jest dokładka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić naleśniki z 2 składników. Radziliśmy też, jak przygotować złociste naleśniki z dynią. 

naleśniki
Canva/DAPA Images

Źródło: YouTube/@przysmaki.