Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przysmak robię z najtańszej części wieprzowiny. Mąż mógłby się nim zajadać bez końca
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.10.2023 17:28

Ten przysmak robię z najtańszej części wieprzowiny. Mąż mógłby się nim zajadać bez końca

salceson
YouTube/@SchnellerKoch1

Wieprzowina często gości na naszych stołach. Robimy z niej smaczne dania obiadowe. Jednak ja postanowiłam przyrządzić przekąskę z najtańszej części wieprzowiny. Mąż zjada się nią bez opamiętania. Polecam ten przepis na to danie.

Co zrobić z uszu wieprzowych?

Z wieprzowiny przygotowujemy kotlety mielone, czy dodajemy ją do zapiekanek i makaronów. Możemy przyrządzić ją w aromatycznym sosie, czy podać jako smaczną pieczeń. To mięso daje nam wiele kulinarnych możliwości.  Jednak pewna część wieprzowiny bywa rzadko wykorzystywana w kuchni.

Mam tu na myśli uszy wieprzowe. Mogą budzić one pewne kontrowersje, ale są bogate w witaminy i kolagen. Z uszu wieprzowych robię zdrową przekąskę, po którą chętnie sięga mój mąż. Zajada się salcesonem, który przyrządzam. 

uszy wieprzowe
YouTube/@SchnellerKoch1
Wytnij głąb z kapusty, wsyp sól i owiń folią. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Jak zrobić salceson ze świńskich uszu?

Składniki:

  • 6 świńskich uszu
  • cebula
  • marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • 100 ml sosu sojowego
  • 1 ½ litra wody pitnej

Uszy wieprzowe wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Następnie porządnie czyścimy szczotką. Po oczyszczeniu znów wkładamy je do garnka i dodajemy pokrojoną cebulę, marchewkę i czosnek. Dodajemy sól, cukier, kolendrę.

Teraz wlewamy sos sojowy i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny. Po ugotowaniu wyjmujemy uszy z garnka. Przygotowujemy formę i wlewamy do niej trochę bulionu. Uszy kroimy na kawałki. 

Uszy wieprzowe jako smaczny salceson

Teraz wkładamy 3 warstwy uszu wieprzowych do formy. Dolewamy bulion i znów wkładamy warstwę uszu. Wypełniamy tak formę i przykrywamy ją folią spożywczą. Przyciskamy ciężkim przedmiotem i gdy ostygnie, wkładamy do lodówki na 10 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy formę z salcesonem. Kroimy go i możemy jeść z pieczywem. Ma on wyrazisty smak i stanowi nie lada przysmak. Polubią go wszyscy mięsożercy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kotlety pożarnicze od Ewy Wachowicz. Podawaliśmy też przepis na pyszny schab. 

salceson