Od lat na Wszystkich Świętych gotuję bigos z tego przepisu. Goście za nim szaleją, wszystko przez 1 dodatek
Czy zastanawialiście się już, co zrobić do jedzenia na Wszystkich Świętych? Ja podam bigos z dodatkiem, który decyduje o wyśmienitym smaku tej potrawy. Moi goście uwielbiają ten bigos i zawsze życzą sobie dokładkę. Polecam przepis na znakomity bigos.
Podaj bigos na Wszystkich Świętych
Dzień Wszystkich Świętych sprzyja zadumie i spotkaniom w rodzinnym gronie. Po odwiedzeniu cmentarzy warto zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego. Tym bardziej, że pogoda zwykle tego dnia nas nie rozpieszcza. Możemy spodziewać się chłodu, więc ciepły posiłek będzie jak znalazł.
Na Wszystkich Świętych przyrządzę bigos, który jest tak smaczny, że zawsze zachwyca moich gości. To dzięki aromatycznemu dodatkowi, który decyduje o smaku tej jesiennej potrawy. Do bigosu dodaję wypestkowane śliwki, które podsmażam na maśle. Polecam mój przepis na wyborny bigos.
Ten przysmak robię z najtańszej części wieprzowiny. Mąż mógłby się nim zajadać bez końcaJak ugotować bigos?
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 50 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 700 g łopatki wieprzowej
- 500 g boczku wędzonego
- 500 g kiełbasy podwawelskiej
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 g wypestkowanych śliwek
- masło
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz czarny w ziarnach
- ziele angielskie
- 4 liście laurowe
Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Dokładamy też posiekaną kapustę kiszoną, dodajmy namoczone grzyby i część przypraw. Następnie warstwami układamy kapusty z przyprawami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Teraz siekamy cebulę i kroimy boczek.
Następnie kroimy kiełbasę i łopatkę. Do rondla wlewamy olej i wkładamy boczek, następnie kiełbasę i potem łopatkę. Na koniec wrzucamy cebulę i wszystko mieszamy. Podsmażamy i zalewamy winem, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości.
Bigos ze śliwkami zachwyci smakiem rodzinę i gości
Garnek z kapustą powinien gotować się co najmniej 2 godziny. Wypestkowane śliwki podsmażamy na maśle. To sprawi, że bigos nabierze wyjątkowego smaku. Do garnka dodajemy koncentrat i podsmażone śliwki na maśle.
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kiełbasę, mięso i boczek. Wlewamy też wodę, w którym gotowaliśmy mięso. Wszystko gotujemy jeszcze do miękkości mięsa. Po ugotowaniu bigos możemy podawać z pieczywem lub ziemniakami. Pisaliśmy o bigosie z przepisu Jakuba Kuronia. Radziliśmy też, co zrobić, gdy bigos wyszedł za kwaśny.