Pakuje pałki z kurczaka do słoika i pasteryzuje. Taki obiad podaje, gdy nie chce mi się gotować
Nie masz czasu lub ochoty na gotowanie? Poznaj przepis na obiad z odroczonym terminem ważności. Ten genialny patent pozwoli ci na przygotowanie dania, które odpowiednio przygotowane wytrzyma na długo. Wszystkiego dowiesz się z dalszej części artykułu.
Obiad na kilka miesięcy
Obiad ze słoika to znany sposób na szybki obiad. Takie gotowe dania można kupić w każdym markecie i sklepie spożywczym. Niestety zawierają one wiele szkodliwych substancji konserwujących. Nam udało się znaleźć przepis, z którego przygotujesz taki obiad w zdrowszej wersji.
Sprawdzi się wtedy, kiedy akurat nie będziesz mieć czasu na gotowanie lub ochoty. Obiad ze słoika wyciągnięty z lodówki będzie, jak znalazł. Dlatego koniecznie przygotuj go z przepisu umieszczonego poniżej.
Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewyJakie składniki na obiad?
Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest mięso, a w tym wypadku pałki z kurczaka. Oprócz nich potrzebne będą także przyprawy i inne produkty, które nadadzą całemu daniu odpowiedniego smaku. Wszystkie nie kosztują wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 kg pałek z kurczaka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki octu
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- woda
Przepis na obiad
Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie osusz je i przełóż do miski. Wsyp sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Wymieszaj składniki, aby mięso wchłonęło jak najwięcej przypraw.
Wlej ocet i ponownie wymieszaj. Obranie cebule pokrój w grube plastry. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Na dno wyparzonych słoików włóż plaster cebuli i odrobinę posiekanej pietruszki. Obok siebie ułóż pałki z kurczaka. Wierzch przykryj plastrem z cebuli oraz posiekaną natką pietruszki. Słoiki szczelnie zakręć, a czynności powtarzaj do momentu skończenia składników.
Słoiki umieść w garnku i zalej je wodą. Następnie całość pasteryzuj na małym ogniu przez 5 godzin. Taki obiad przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrzyma naprawdę długo.