Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pakuje pałki z kurczaka do słoika i pasteryzuje. Taki obiad podaje, gdy nie chce mi się gotować
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 22.08.2024 19:49

Pakuje pałki z kurczaka do słoika i pasteryzuje. Taki obiad podaje, gdy nie chce mi się gotować

pałki kurczaka w słoiku
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja

Nie masz czasu lub ochoty na gotowanie? Poznaj przepis na obiad z odroczonym terminem ważności. Ten genialny patent pozwoli ci na przygotowanie dania, które odpowiednio przygotowane wytrzyma na długo. Wszystkiego dowiesz się z dalszej części artykułu.

Obiad na kilka miesięcy

Obiad ze słoika to znany sposób na szybki obiad. Takie gotowe dania można kupić w każdym markecie i sklepie spożywczym. Niestety zawierają one wiele szkodliwych substancji konserwujących. Nam udało się znaleźć przepis, z którego przygotujesz taki obiad w zdrowszej wersji.

Sprawdzi się wtedy, kiedy akurat nie będziesz mieć czasu na gotowanie lub ochoty. Obiad ze słoika wyciągnięty z lodówki będzie, jak znalazł. Dlatego koniecznie przygotuj go z przepisu umieszczonego poniżej. 

obiad pałki.jpg
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja
Te ogórki to absolutny hit w moim domu. Najważniejszy jest składnik dodany do zalewy

Jakie składniki na obiad?

Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest mięso, a w tym wypadku pałki z kurczaka. Oprócz nich potrzebne będą także przyprawy i inne produkty, które nadadzą całemu daniu odpowiedniego smaku. Wszystkie nie kosztują wiele, a przekonasz się o tym, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Moja Kuchnia Tanja, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kg pałek z kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki octu
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • woda

Przepis na obiad

Przygotowanie zacznij od dokładnego umycia mięsa. Następnie osusz je i przełóż do miski. Wsyp sól, pieprz oraz mieloną słodką paprykę. Wymieszaj składniki, aby mięso wchłonęło jak najwięcej przypraw.

Wlej ocet i ponownie wymieszaj. Obranie cebule pokrój w grube plastry. Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Na dno wyparzonych słoików włóż plaster cebuli i odrobinę posiekanej pietruszki. Obok siebie ułóż pałki z kurczaka. Wierzch przykryj plastrem z cebuli oraz posiekaną natką pietruszki. Słoiki szczelnie zakręć, a czynności powtarzaj do momentu skończenia składników.

Słoiki umieść w garnku i zalej je wodą. Następnie całość pasteryzuj na małym ogniu przez 5 godzin. Taki obiad przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrzyma naprawdę długo.

obiad w słoiku.jpg
Fot. Canva/Moja Kuchnia Tanja