Pan Romek wlał wszystko do słoika i zaczął nim trząść. Tak się robi masło na wsi
Zapomnijcie o maśle ze sklepu. Pan Romek, zwany w pewnych kręgach Zaklinaczem Byków, robi ten pyszny produkt samodzielnie. Mleko, z którego pozyskuje swój słynny specjał, ma z własnego dojenia ze swoich krów. Smak takiego masła jest nieporównywalnie bardziej pyszny, niż jakiegokolwiek kupnego odpowiednika.
Masło 100% tylko od Pana Romka
Pan Romek śmieje się, że produkuje masło 100%. Na próżno szukać w nim dodatków smakowych i konserwantów. Aby je ubić, wystarczy własnoręcznie wytworzona śmietana i odrobinka soli. Pan Romek wyrabia masło siłą własnych mięśni, z pomocą jedynie słoika.
Pan Romek śmietanę do swojego masła pozyskuje w najbardziej naturalny sposób. Nie używa w tym celu automatycznej wirówki. Mleko z udoju wstawia do chłodzenia, a potem zbiera śmietankę za pomocą łyżki wazowej. Bardziej prawdziwego masła nie znajdziecie w całej Polsce.
Wszyscy źle grillowaliśmy kiełbasę. Kucharz zdradził, jak to robią mistrzowie
Przepis na domowe masło od Pana Romka
Składniki:
- 1 l śmietanki
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- duży szklany słój ze szczelną pokrywką
Jak własnoręcznie zrobić najprawdziwsze masło?
Schłodzoną śmietankę na masło przelej do słoika. Zadbaj, aby całość spłynęła do wnętrza naczynia. Następnie dodaj do niej ¼ łyżeczkę soli. Słój szczelnie zakręć.
Złap naczynie w obie dłonie i zacznij nim potrząsać. Ruch musi być energiczny, aby płyn zaczął ubijać się o ścianki. Po kilkunastu minutach ze słoika zacznie dochodzić wyraźniejszy odgłos stukania, zanikać zaś będzie charakterystyczne chlupanie śmietanki. Ubicie masła z tej ilości składników powinno zająć orientacyjnie ok. 30 minut.
Ubite masło zacznij wydobywać ze słoika za pomocą drewnianej łyżki. Wykładaj je na osobną miseczkę. Kiedy wyjmiesz całe masło, uformuj je w kulę i zlej z niego oddzieloną jeszcze maślankę. Czynność powtórz kilka razy, aż pozbędziesz się całkowicie nadmiaru maślanki.
Domowe masło uformuj w zgrabną osełkę. Możesz też podzielić je na mniejsze części. Zapas na później zawiń w papier do pieczenia i przechowuj w zamrażarce. Porcje którą będziesz spożywać na bieżąco, trzymaj w lodówce. Na twarde masło o poranku najlepszy jest ten sposób. Tę awanturę o smarowidło do kanapek słyszano w sąsiednim województwie.
Źródło: YouTube Romek Zaklinacz Byków