Smakosze.pl Przepisy Pani Grażyna zdradziła, jak zbiła cholesterol. Ma cenną radę dla wszystkich, każdy może to zrobić
Screen z filmu na kanale TikTok babcia145

Pani Grażyna zdradziła, jak zbiła cholesterol. Ma cenną radę dla wszystkich, każdy może to zrobić

8 sierpnia 2023

Odpowiednia dieta jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wie o tym doskonale pani Grażyna, która zdradziła, co zmieniła w swoim jadłospisie, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokazała też smaczne danie, które często sobie przygotowuje.

Dieta kluczem do obniżenia cholesterolu

Okresowe badania krwi są ważnym elementem dbania o zdrowie. Pani Grażyna prowadząca na TikToku konto pod nickiem @babcia145 przyznała, że miała problem ze zbyt wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Kobieta nie zbagatelizowała niekorzystnych wyników przeglądu zdrowia i zmieniła swoje nawyki żywieniowe.

W materiale wideo, w którym pokazuje zdrowe placki z kalafiora, opowiada, jak rutynowa kontrola zdrowia doprowadziła do wyeliminowania z diety produktów, które sprzyjają utrzymywaniu się wysokiego poziomu cholesterolu LDL. Co zniknęło z jej talerza?

W życiu nie jadłam tak pysznych pulpetów. Dosłownie rozpływają się w ustach, wszystko przez 1 dodatek

Mięso sprzyja nieprawidłowym wynikom cholesterolu

Pani Grażyna przyznała, że nim zmodyfikowała swoją dietę, nierzadko sięgała po dania obfitujące w boczek. Lubiła też raczyć się innymi mięsnymi frykasami. Obecnie jednak już od dłuższego czasu omija ten element, stawiając na warzywa i owoce.

Kobieta nie stroni też od nabiału, w tym od cieszących się złą prasą właśnie ze względu na dostarczanie znacznej ilości cholesterolu jajek. Zajadając się smakowitymi plackami z kalafiora, przekonuje, że o zdrowie warto zawalczyć.

Przepis na placki z kalafiora pani Grażyny

Danie z patelni nie jest trudne w wykonaniu i postanowiliśmy je odtworzyć , by przybliżyć wam ten prosty sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Warto skosztować — nie rujnuje portfela, a smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 300 g kalafiora
  • 1 duże jajo
  • 20 g majonezu
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • szczypiorek wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki z kalafiora?

Kalafiora oczyszczamy, rozdrabniamy go na tarce do jarzyn. Kawałeczki warzywa łączymy z obiema mąkami, jajkiem oraz majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placki.

Smażymy je na średnim ogniu, aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem , uprzednio odsączając je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z warzyw. Stosując dietę bezmięsną, bogatą w sezonowe produkty obniżymy ryzyko osiągnięcia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Polecamy sięgnąć po pieczeń z selera — jest smaczna i elegancka. Sprawdźcie też koniecznie sycące leczo z ciecierzycą .

Źródło: TikTok/babcia145

Te kotlety biją na głowę nawet mielone. Okrasa przypomniał przepis rodem z baru mlecznego
Takiej fasolki szparagowej jeszcze nie jadłaś. Ciężko uwierzyć, że to połączenie smakuje tak dobrze
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy