Pani Grażyna zdradziła, jak zbiła cholesterol. Ma cenną radę dla wszystkich, każdy może to zrobić
Odpowiednia dieta jest niezbędna, by zachować zdrowie. Wie o tym doskonale pani Grażyna, która zdradziła, co zmieniła w swoim jadłospisie, by obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pokazała też smaczne danie, które często sobie przygotowuje.
Dieta kluczem do obniżenia cholesterolu
Okresowe badania krwi są ważnym elementem dbania o zdrowie. Pani Grażyna prowadząca na TikToku konto pod nickiem @babcia145 przyznała, że miała problem ze zbyt wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Kobieta nie zbagatelizowała niekorzystnych wyników przeglądu zdrowia i zmieniła swoje nawyki żywieniowe.
W materiale wideo, w którym pokazuje zdrowe placki z kalafiora, opowiada, jak rutynowa kontrola zdrowia doprowadziła do wyeliminowania z diety produktów, które sprzyjają utrzymywaniu się wysokiego poziomu cholesterolu LDL. Co zniknęło z jej talerza?
Mięso sprzyja nieprawidłowym wynikom cholesterolu
Pani Grażyna przyznała, że nim zmodyfikowała swoją dietę, nierzadko sięgała po dania obfitujące w boczek. Lubiła też raczyć się innymi mięsnymi frykasami. Obecnie jednak już od dłuższego czasu omija ten element, stawiając na warzywa i owoce.
Kobieta nie stroni też od nabiału, w tym od cieszących się złą prasą właśnie ze względu na dostarczanie znacznej ilości cholesterolu jajek. Zajadając się smakowitymi plackami z kalafiora, przekonuje, że o zdrowie warto zawalczyć.
Przepis na placki z kalafiora pani Grażyny
Danie z patelni nie jest trudne w wykonaniu i postanowiliśmy je odtworzyć , by przybliżyć wam ten prosty sposób na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Warto skosztować — nie rujnuje portfela, a smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- 300 g kalafiora
- 1 duże jajo
- 20 g majonezu
- 30 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g jogurtu naturalnego
- szczypiorek wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki z kalafiora?
Kalafiora oczyszczamy, rozdrabniamy go na tarce do jarzyn. Kawałeczki warzywa łączymy z obiema mąkami, jajkiem oraz majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta na patelni z rozgrzanym olejem formujemy placki.
Smażymy je na średnim ogniu, aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z jogurtem wymieszanym z posiekanym szczypiorkiem , uprzednio odsączając je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z warzyw. Stosując dietę bezmięsną, bogatą w sezonowe produkty obniżymy ryzyko osiągnięcia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Polecamy sięgnąć po pieczeń z selera — jest smaczna i elegancka. Sprawdźcie też koniecznie sycące leczo z ciecierzycą .
Źródło: TikTok/babcia145