Panierka do kotletów schabowych bez bułki tartej
Kotlety schabowe nie wymagają żadnej prezentacji, w końcu każdy Polak doskonale je zna. Nie każdy jednak pała do nich sympatią, co może być spowodowane, chociażby, słabej jakości panierką z bułki tartej. Jeśli chcesz spróbować ich w innym stylu, wykonaj poniższe receptury, a przekonasz się, jak smaczne mogą być schabowe.
Warto przy tym pamiętać, że schab można przygotować na setki innych sposobów. Niektóre pomysły szefów kuchni z całego świata potrafią wywołać zawroty głowy, lecz te przepisy nie są tak skomplikowane i z łatwością zrobisz je samodzielnie.
Przepis na kotlety schabowe w płatkach owsianych
Składniki:
500 gramów schabu
2 łyżki musztardy
2 jajka
2 szklanki płatków owsianych
sól
pieprz
olej
Zacznij od oczyszczenia schabu z białych żyłek i przerostów. Pokrój mięso na 4 równe plastry, a każdy z nich rozbij tłuczkiem do mięsa. Uważaj, aby nie używać zbyt dużo siły, inaczej kotlety pękną i mogą rozpaść się na patelni. Posmaruj je musztardą z każdej strony.
Jajka roztrzep z dodatkiem soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zanurz w nich kotlet, a następnie panieruj w płatkach owsianych. Powtórz czynność z każdym kawałkiem. Smaż schabowe na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony będą złociste. Smacznego.
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepsze promocje na grillowe produkty w Lidlu.
Źródło: Seagull_l, Getty Images
Przepis na kotlety schabowe po parysku
Składniki:
500 gramów schabu
2 jajka
mąka pszenna
sól
pieprz
olej
suszona natka pietruszki
Podobnie jak w pierwszym przepisie, zacznij od oczyszczenia mięsa z każdej widocznej białej żyłki. Pokrój schab ostrym nożem na 4 równe kawałki i osusz je ręcznikiem papierowym - dzięki temu znacznie lepiej trzymać się będzie poniższa panierka.
Na 1 talerzu wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem, a następnie rozbełtaj. Na 2 talerzu rozsyp mąkę. Mięso oprósz suszoną natką pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem. Obtocz każdy kotlet w mące i dopiero później zanurz w rozbełtanym jajku.
W taki sposób uzyskuje się wyjątkowo chrupiącą panierkę, która nie ma sobie równych. Smaż mięso z obu stron na rozgrzanym oleju, aż pojawi się złota skórka. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: gotujmy.pl; przyslijprzepis.pl