Smakosze.pl Przepisy Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek
canva/nobtis, Mariha-kitchen

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? W 5 minut zrobisz z nich najlepszy dodatek do kanapek

8 grudnia 2022

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest doskonałym pomysłem na śniadanie. Do świeżego pieczywa pasuje znakomicie, a przy okazji w pełni wykorzystamy mięso i warzywa z gotowania. Wystarczy kilka prostych dodatków, by znowu nabrały smaku. Spróbujecie?

Jeśli mięso czy warzywa z rosołu zdarzyło wam się wyrzucić, następnym razem nie popełniajcie takiego błędu. Wzbogacone o kilka dodatków będą stanowiły wspaniałe smarowidło, które urozmaici wasze kanapki. Nawet sceptycy spróbują.

Przepis na pasztet do smarowania z resztek po rosole

Składniki:

  • 500-600 g kurczaka z rosołu

  • 2-3 marchewki z rosołu

  • 1 nieduża pietruszka z rosołu

  • kawałek selera z rosołu

  • 250 g drobnych pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 50 g domowego majonezu

  • 30 g ketchupu

  • około 85 ml bulionu

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pasztet do smarowania z resztek po rosole? Znamy prosty przepis

Pieczarki drobno kroimy. Cebulę, po oczyszczeniu z łupiny, siekamy. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo, po czym wrzucamy grzyby. Gdy się trochę zredukują, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Masę blendujemy wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki mięsem z rosołu, ugotowanymi warzywami korzeniowymi, majonezem i ketchupem. Podczas miksowania stopniowo dodajemy bulion — nie chcemy by pasztet był zbyt suchy, ale nie może też być bardzo rzadki.

Na koniec całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do czystych pojemników. Pasztet do smarowania z resztek po rosole należy zjeść w ciągu 5 dni od przygotowania. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na domowe pasztety. Koniecznie spróbujcie przysmaku z soczewicy i żurawiny . Być może przypadnie wam do gustu także świetna kompozycja z indyczych wątróbek i grzybów .

Pasztet do smarowania z resztek po rosole jest pyszny
canva/Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy