Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.10.2022 09:15

Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy

szakszuka
Canva / Jelena990, Instagram / @paulinasykutjezyna

Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.

Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.

Przepis na szakszukę według Pauliny Sykut- Jeżyny

Składniki:

  • masło

  • 1 spory pomidor

  • 1 cebula

  • kilka ząbków czosnku

  • 4 jajka

  • ulubione przyprawy

  • ser feta

Jak przygotować pyszną i pożywną szakszukę

Cebulę do szakszuki obierz i drobno posiekaj. Zeszklij warzywo na maśle. Następnie dodaj posiekany czosnek, a kiedy całość ładnie się zrumieni, dołóż też pokrojone w kostkę pomidory.

Warzywa na szakszukę duś na maśle przez kilka minut, aż woda z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje. Następnie wbij 4 całe jajka i trzymaj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Białka jajek powinny w tym czasie całkowicie się ściąć.

Do niemal gotowej szakszuki dodaj pokruszony ser feta. Najlepiej sprawdzi się twarda feta sałatkowa, która jest bardziej wyczuwalna w smaku. Szakszuka najlepiej smakuje podana zaraz po przyrządzeniu. Na pożywne śniadanie możesz przygotować także tę ekspresową owsiankę. Jesienne placuszki z dynią zapewnią doskonały początek dnia.

Canva / Alesia Kozik z Pexels
Canva / Alesia Kozik z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt