Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 22:35

Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku

pierniczki
Canva / utroja0 z Pixabay

Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto zacząć myśleć o wyjątkowych smakołykach. Tradycyjne pierniczki są jednym z tych przysmaków, które warto przygotować wcześniej. Dojrzewające ciasto wymaga bowiem kilku dni leżakowania przed upieczeniem.

Klasyczne, dojrzewające ciasto na pierniczki powinno leżeć w lodówce przez tydzień. W tym czasie nabiera intensywnego aromatu, dzięki dodanym do niego przyprawom. Pierniczki upieczone z takiego ciasta są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka możesz wraz z całą rodziną udekorować kolorowym lukrem.

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 3 łyżki oleju

  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 0,5 szklanki miodu

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

  • 1 łyżeczka kakao

  • szczypta soli

Aromatyczne pierniczki z ciasta dojrzewającego krok po kroku

Jajka do pierniczków ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niej olej. Zmniejsz obroty miksera i połącz masę z miodem. Jeśli miód jest zbyt gęsty, przed dodaniem podgrzej go i przestudź.

W misce połącz suche składniki na pierniczki. Przesianą połowę mąki wymieszaj z kakao, przyprawą, sodą oraz szczyptą soli. Dołóż do naczynia przygotowaną masę jajeczną i wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki.

Do uzyskanej masy dosyp pozostałą część mąki na pierniczki. Całość przełóż na blat i wyrabiaj ręcznie. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie - podczas leżakowania stężeje.

Naczynie z ciastem na pierniki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 tydzień. Po upływie tego czasu z masy odrywaj kolejne porcje i wyrabiaj je, aż staną się plastyczne i dosyć śliskie. Wałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm.

Z uzyskanego płatu ciasta wykrawaj foremkami pierniczki. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 8 minut. Zbyt długo pieczone ciasteczka będą twarde i nieapetyczne.

Po upieczeniu pierniczki odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Chłodne ciasteczka dekoru według uznania. Pierniczki dłużej zachowują świeżość przechowywane w zamykanej puszce.

Z dojrzewającego ciasta przygotujesz również tradycyjny przekładany piernik. Słodki krem piernikowy z daktyli przyrządzisz bez dodatku cukru.

Canva / grafvision
Canva / grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: