Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto zacząć myśleć o wyjątkowych smakołykach. Tradycyjne pierniczki są jednym z tych przysmaków, które warto przygotować wcześniej. Dojrzewające ciasto wymaga bowiem kilku dni leżakowania przed upieczeniem.
Klasyczne, dojrzewające ciasto na pierniczki powinno leżeć w lodówce przez tydzień. W tym czasie nabiera intensywnego aromatu, dzięki dodanym do niego przyprawom. Pierniczki upieczone z takiego ciasta są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka możesz wraz z całą rodziną udekorować kolorowym lukrem.
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
3 łyżki oleju
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szklanki miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
szczypta soli
Aromatyczne pierniczki z ciasta dojrzewającego krok po kroku
Jajka do pierniczków ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niej olej. Zmniejsz obroty miksera i połącz masę z miodem. Jeśli miód jest zbyt gęsty, przed dodaniem podgrzej go i przestudź.
W misce połącz suche składniki na pierniczki. Przesianą połowę mąki wymieszaj z kakao, przyprawą, sodą oraz szczyptą soli. Dołóż do naczynia przygotowaną masę jajeczną i wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki.
Do uzyskanej masy dosyp pozostałą część mąki na pierniczki. Całość przełóż na blat i wyrabiaj ręcznie. Uzyskane w ten sposób ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie - podczas leżakowania stężeje.
Naczynie z ciastem na pierniki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 tydzień. Po upływie tego czasu z masy odrywaj kolejne porcje i wyrabiaj je, aż staną się plastyczne i dosyć śliskie. Wałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm.
Z uzyskanego płatu ciasta wykrawaj foremkami pierniczki. Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 8 minut. Zbyt długo pieczone ciasteczka będą twarde i nieapetyczne.
Po upieczeniu pierniczki odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Chłodne ciasteczka dekoru według uznania. Pierniczki dłużej zachowują świeżość przechowywane w zamykanej puszce.
Z dojrzewającego ciasta przygotujesz również tradycyjny przekładany piernik. Słodki krem piernikowy z daktyli przyrządzisz bez dodatku cukru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama