Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
Placki ziemniaczane bez tarcia będą doskonałą alternatywą dla tych z was, którzy nie przepadają za ścieraniem warzyw i nie mają robota kuchennego. Przygotowanie rarytasu z ugotowanych ziemniaków pozwoli też na zagospodarowanie resztek z niedzielnego obiadu. Sprawdźcie nasz prosty przepis.
Placki ziemniaczane bez tarcia przygotujecie z łatwością. Wystarczy sięgnąć po ugotowane ziemniaki i połączyć je z kilkoma innymi składnikami, które z pewnością macie w kuchni. Będzie szybko, smacznie i oszczędnie. Spróbujecie?
Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia
Składniki:
-
500 g ugotowanych ziemniaków
-
1 średnia cebula
-
po 1 łyżce mąki pszennej o ziemniaczanej
-
1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wrzątku
-
1 pęczek natki pietruszki
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych bez tarcia:
Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy użyciu praski lub tłuczka. Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo, po czym studzimy je i dodajemy do ziemniaków.
Wsypujemy obie mąki, a następnie wbijamy jajo lub dodajemy namoczone we wrzątku siemię lniane. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z pozostałymi przyprawami.
Całość mieszamy, po czym łyżką formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy. Smażymy je złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane bez tarcia doskonale smakują sosem tzatziki z dodatkiem kalarepy .
Po pomysły na podanie ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z nich znakomita i tanią zapiekankę dla całej rodziny. W tym natomiast zdradzamy sekret kremowego i wyrazistego purée .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić gołąbki, żeby nie były suche? Trik babci Stasi jest niezawodny
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Jak smażyć wątróbkę? Wyjaśniamy krok po kroku, wyjdzie idealna
Źródło: kuchnia.wp