Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad
canva/Tanya145

Placki ziemniaczane bez tarcia z ugotowanych ziemniaków. Prosty i niedrogi obiad

19 czerwca 2022

Placki ziemniaczane bez tarcia będą doskonałą alternatywą dla tych z was, którzy nie przepadają za ścieraniem warzyw i nie mają robota kuchennego. Przygotowanie rarytasu z ugotowanych ziemniaków pozwoli też na zagospodarowanie resztek z niedzielnego obiadu. Sprawdźcie nasz prosty przepis.

Placki ziemniaczane bez tarcia przygotujecie z łatwością. Wystarczy sięgnąć po ugotowane ziemniaki i połączyć je z kilkoma innymi składnikami, które z pewnością macie w kuchni. Będzie szybko, smacznie i oszczędnie. Spróbujecie?

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków

  • 1 średnia cebula

  • po 1 łyżce mąki pszennej o ziemniaczanej

  • 1 jajo lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 3 łyżki wrzątku

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych bez tarcia:

Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy przy użyciu praski lub tłuczka. Cebulę obieramy i kroimy ją w kostkę. Na dobrze rozgrzanym oleju szklimy warzywo, po czym studzimy je i dodajemy do ziemniaków.

Wsypujemy obie mąki, a następnie wbijamy jajo lub dodajemy namoczone we wrzątku siemię lniane. Natkę pietruszki płuczemy i siekamy. Dodajemy ją do ziemniaków wraz z pozostałymi przyprawami.

Całość mieszamy, po czym łyżką formujemy kulki, które delikatnie rozpłaszczamy. Smażymy je złoty kolor, po kilka minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane bez tarcia doskonale smakują sosem tzatziki z dodatkiem kalarepy .

Po pomysły na podanie ziemniaków zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić z nich znakomita i tanią zapiekankę dla całej rodziny. W tym natomiast zdradzamy sekret kremowego i wyrazistego purée .

Placki ziemniaczane bez tarcia zachwycą każdego
canva/4uda4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy