Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak
Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy.
Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami.
My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.
Przepis na purée ziemniaczane z dodatkiem chrzanu
Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
1 łyżka tartego chrzanu (lub wg upodobania więcej)
sól
Przygotowanie purée ziemniaczanego
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz na małym ogniu.
Do ziemniaków dodaj mleko, masło i chrzan. Zmiksuj je na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku.
Wskazówka:
Ziemniaki możesz też najpierw wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, a potem wymieszać z pozostałymi dodatkami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puree Gordona Ramsaya, a także na puree z dodatkiem brokułów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: przyslijprzepis