Smakosze.pl
puree ziemniaczane

canva/oksanashufrych

Kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Idealnie podkręca jego smak

19 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Sprawdźcie, jak zrobić kremowe purée ziemniaczane z wyjątkowym dodatkiem. Jest nim tarty chrzan, który idealnie podkręca smak ziemniaczanego przysmaku. Tak przygotowane purée podajcie np. z pieczonym mięsem. Do tego surówka i obiad jak z restauracji gotowy.

Purée ziemniaczane jest popularnym dodatkiem do obiadu. Ugotowane i wytłuczone ziemniaki wymieszane z mlekiem i masłem momentalnie zamieniają się w kremową, pyszną masę. Jej smak można odmienić różnymi dodatkami, np. czosnkiem, ziołami.

Leczo z boczniakami

Kuroń połączył uwielbiane warzywa Polaków. Jego przepis na leczo nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

My jednak zrobimy dziś purée ziemniaczane z dodatkiem tartego chrzanu. Ten pikantny, wyrazisty składnik sprawi, że puree w prosty sposób zyska na smaku. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.

Przepis na purée ziemniaczane z dodatkiem chrzanu

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 3/4 szklanki mleka

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka tartego chrzanu (lub wg upodobania więcej)

  • sól

Przygotowanie purée ziemniaczanego

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj. Odcedź je, osusz na małym ogniu.

Do ziemniaków dodaj mleko, masło i chrzan. Zmiksuj je na jednolitą masę przy użyciu blendera. Dopraw do smaku.

Wskazówka:

Ziemniaki możesz też najpierw wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, a potem wymieszać z pozostałymi dodatkami.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puree Gordona Ramsaya, a także na puree z dodatkiem brokułów.

chrzan

canva/matka_Wariatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >