Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-05T134654.524

Ryzhkov, Getty Images

Ekspresowe placki ziemniaczane bez tarki

5 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Nie masz czasu na długie tarcie ziemniaków na placki? Istnieje znacznie szybszy sposób, który pozwoli ci w mniej niż 15 minut cieszyć się smakiem tego pysznego dania. Wystarczy wrzucić kartofle do blendera, a ciasto będzie gotowe w kilka chwil.

Placki ziemniaczane same w sobie nie są daniem, które potrzebuje wielu godzin na przygotowanie. Niektórzy nie mają jednak czasu nawet na tak szybką czynność, jak starcie bulw na tarce.

Właśnie dla takich ludzi powstała metoda znacznie usprawniająca gotowanie placków ziemniaczanych. Każdy, kto ma w domu blender może z niej skorzystać.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg kartofli

  • 2 jajka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia i obrania ziemniaków. Cebulę i czosnek obierz, a następnie wrzuć je wraz z ziemniakami do blendera. Zacznij je miksować, a gdy masa stanie się gładka, przełóż ją do sitka.

Odsącz starte warzywa z nadmiaru wody i przełóż do sporej miski. Dodaj do nich obie mąki, sól, pieprz oraz dwa jajka i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o gładkiej konsystencji.

Krokiety w niecodziennym wydaniu

Krokiety z nietypowym, jajecznym farszem

CZYTAJ DALEJ

Rozgrzej olej na patelni. Gdy będzie gorący, wykładaj porce ciasta za pomocą łyżki do zupy. Smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz placki na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu i podawaj ze śmietaną lub zwykłym cukrem. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T140902.647

Źródło: mikafotostok, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło :karointhekitchen.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >