Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem
Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem, którym jest czosnek. Najlepsze kucharki nacierają nim mięso po rozbiciu. Dzięki temu kotlety są pyszniejsze niż zwykle. Przekonaj się o tym sama, robiąc małą zmianę w klasycznej recepturze.
Chrupiąca panierka, a w środku delikatne, kruche mięso? Kto nie przepada za takimi schabowymi? Choć jemy je dość często, wciąż nie mamy ich dosyć. Warto jednak czasami nieco odmienić ich smak, a domownicy z pewnością będą zadowoleni.
Dziś proponujemy oprócz soli i pieprzu, użyć do doprawiania kotletów schabowych 1-2 ząbki czosnku. Zmiana niewielka, a schabowe będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz, by kotlety dobrze nim przeszły, po przyprawieniu wstaw mięso na kilka godzin do lodówki.
Przepis na kotlety schabowe z czosnkiem
Składniki:
-
4 plastry schabu
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
3 łyżki mąki
-
1 duże jajko
-
1 łyżka mleka
-
tarta bułka do obtoczenia
-
smalec do smażenia
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
Przygotowanie czosnkowych kotletów schabowych
Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem, a potem równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.
Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi każdy płat mięsa z obu stron. Kotlety ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Kotlety wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyły się ogrzać. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, ewentualnie masła klarowanego lub oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów , a także na schabowe w musztardzie i ketchupie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
-
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda