Smakosze.pl Przepisy Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem
canva/ALLEKO

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

15 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem, którym jest czosnek. Najlepsze kucharki nacierają nim mięso po rozbiciu. Dzięki temu kotlety są pyszniejsze niż zwykle. Przekonaj się o tym sama, robiąc małą zmianę w klasycznej recepturze.

Chrupiąca panierka, a w środku delikatne, kruche mięso? Kto nie przepada za takimi schabowymi? Choć jemy je dość często, wciąż nie mamy ich dosyć. Warto jednak czasami nieco odmienić ich smak, a domownicy z pewnością będą zadowoleni.

Dziś proponujemy oprócz soli i pieprzu, użyć do doprawiania kotletów schabowych 1-2 ząbki czosnku. Zmiana niewielka, a schabowe będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz, by kotlety dobrze nim przeszły, po przyprawieniu wstaw mięso na kilka godzin do lodówki.

Przepis na kotlety schabowe z czosnkiem

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • 1 łyżka mleka

  • tarta bułka do obtoczenia

  • smalec do smażenia

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Przygotowanie czosnkowych kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz je solą i pieprzem, a potem równomiernie rozbij z dwóch stron kuchennym młotkiem.

Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natrzyj nimi każdy płat mięsa z obu stron. Kotlety ułóż na talerzu, owiń folią spożywczą, włóż na co najmniej 2 godziny do lodówki.

Kotlety wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem, by zdążyły się ogrzać. Panieruj je w mące, jajku rozkłóconym z mlekiem oraz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, ewentualnie masła klarowanego lub oleju. Kładź kotlety i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe w chrupiącej panierce z chipsów , a także na schabowe w musztardzie i ketchupie .

czosnek
canva/PLG

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy