Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podpatrzyłam jak Wachowicz zapieka karkówkę z papryką i innymi frykasami. Taki obiad podam na Trzech Króli
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.01.2024 20:13

Podpatrzyłam jak Wachowicz zapieka karkówkę z papryką i innymi frykasami. Taki obiad podam na Trzech Króli

karkówka
Canva/cascoly, Facebook/Ewa Wachowicz

Jeśli lubisz karkówkę, to mam znakomity przepis na obiad z nią w roli głównej. Zrób to mięso jak Ewa Wachowicz, która karkówkę zapieka z papryką i innymi wybornymi produktami. Taki obiad będzie odpowiadał każdemu smakoszowi. 

Karkówka od Ewy Wachowicz pełna smaku

Karkówkę często podajemy na obiad. Jednak bywa, że nie wychodzi tak, jakbyśmy sobie życzyli. Brak jej miękkości i soczystości. Jednak Ewa Wachowicz ma na to sposób. Robi karkówkę z papryką, marchewką, cebulą i w aromatycznych przyprawach. 

Zróbcie karkówkę od Ewy Wachowicz na obiad i cieszcie się smakiem tego smacznego posiłku. Danie rozpływa się w ustach, a mięso jest delikatne i mięciutkie. Mięso w takim wydaniu będzie smakować małym i dużym smakoszom. Z przygotowaniem tego obiadu poradzi sobie nawet laik w kuchni. 

karkówka
Canva/Vladimir Mironov
Zostały Ci resztki wędlin po świętach? Cudownie, zrobisz z nich pyszny obiad, mało kto zna ten przepis

Jak zrobić karkówkę od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • mąka
  • smalec
  • 5 ziemniaków
  • 2 cebule
  • ½ papryki czerwonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • sól
  • 1 szklanka bulionu

Karkówkę nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Oprószamy majerankiem i kminkiem. Mięso smarujemy musztardą, wkładamy do pojemnika i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia karkówkę kroimy w centymetrowe plastry, obtaczamy w mące i obsmażamy na smalcu.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, ziemniaki i marchewki kroimy w plastry. Cebulę siekamy w piórka, a paprykę kroimy w kostkę. Warzywa układamy na karkówce, a na warzywach boczek pokrojony w paski. Solimy i polewamy bulionem. 

Karkówka od Ewy Wachowicz rozpływa się w ustach

Naczynie z mięsem przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy godzinę. Po upływie tego czasu danie gotowe jest już do podania. Mięso jest delikatne, soczyste i ma wyśmienity smak. Całości dopełniają warzywa i sos z pieczenia.

Ta potrawa będzie doskonała na rodzinny obiad. Danie jest tak smaczne, że szybko zniknie z talerzy. Chętnie sięgną po nie mali i duzi smakosze. Pisaliśmy o smacznej i taniej zapiekance, którą warto zrobić na obiad. Radziliśmy, jak przyrządzić surówkę z kapusty ze znakomitymi dodatkami. 

karkówka
Canva/arfo

Źródło: ewawachwoicz.pl