Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój banany i zalej tą masą. Nie ma możliwości, że ciasto się nie uda
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.09.2024 17:33

Pokrój banany i zalej tą masą. Nie ma możliwości, że ciasto się nie uda

ciasto bananowe
Fot. YouTube/cookrate.polska

Zastanawiasz się, co upiec? Zrób ciasto bananowe, które zawsze się udaje. Proste w przygotowaniu i obłędnie pyszne już wkrótce trafi na twój stół. Poza samymi bananami kryje w sobie pyszną niespodziankę.

Ciasto bananowe poleca się na deser

W wielu domach zawsze musi znaleźć się coś pysznego na deser. Słodki smakołyk będzie jak znalazł po dobrym obiedzie. Co powiesz na ciasto bananowe, które zawsze się udaje? To prawdziwe niebo w gębie. Pyszny wypiek już stał się hitem.

 Ciasto dosłownie rozpływa  się w ustach, a banany i uwaga…jabłka nadają mu niezwykłego smaku. Taki deser znika z talerzy w mgnieniu oka. Zaletą przepisu na ciasto bananowe jest łatwość wykonania tego wypieku. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Cookrate-Polska. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto bananowe
Fot. YouTube/cookrate.polska
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsem

Jak upiec ciasto bananowe, które zawsze się udaje?

Składniki:

  • 6 bananów
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka
  • 4 jajka
  • 1szklanka mleka
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 2 ½  szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie ciasta zacznij ubicia  jajek z cukrem. Wlewaj roztopione masło, mleko i cały czas miksuj. Następnie wsyp cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj mąkę i dalej miksuj. 

Przygotuj blach o wymiarach 16 na 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Wsyp 2 łyżki cukru, ułóż banany pokrojone na 3 cm kawałki. Do przygotowanej masy dołóż pokrojone w kostkę jabłka. Składniki wymieszaj i masą zalej banany w formie.

Ciasto bananowe na pyszny początek września

Teraz wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto bananowe piecz 45 minut. Po upływie tego czasu ciasto pokrój i od razu podawaj. Wychodzi znakomicie i zawsze się udaje. 

Ciasto bananowe pięknie wyrasta, jest wilgotne i zachwyca smakiem. Takim deser najlepiej rozpocząć początek września. Będzie pysznie, bo ciasto bananowe zawsze się udaje. Pisaliśmy o tym, co dodać do kawy, by schudnąć. Polecaliśmy też przepis na wyborne placki po kaszubsku. 

ciasto bananowe
Fot. YouTube/cookrate.polska