Smakosze.pl

YouTube/@immerappetitlich

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią

23 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pierwszy dzień jesieni to doskonała okazja, by przygotować wyjątkowy deser. Tym razem postaw na owoce, które są symbolem tej pory roku. Ciasto gruszkowe będzie smakowało całej rodzinie. Polecam przepis na proste ciasto z gruszkami. Jego smak zachwyci każdego.

Gruszki, czyli jesienne owoce

Czy lubicie jeść gruszki? Ich smak ma wielu zwolenników. Te jesienne owoce są słodkie, soczyste i rozpływają się w ustach. Oprócz walorów smakowych są bardzo zdrowe. Wspierają pracę naszych szarych komórek, tarczycy, a do tego zapobiegają nadciśnieniu i chorobom serca. 

Pierwszy dzień astronomicznej jesieni to okazja do upieczenia ciasta gruszkowego. Zrobisz go w bardzo prosty sposób, a smak tego deseru sprawi, że dokładki będą koniecznością. Polecam przepis na doskonałe ciasto gruszkowe. Upiecz je w swojej kuchni i ciesz się smakiem jesiennych owoców.

gruszki
YouTube/@immerappetitlich
sos z kurek

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić ciasto gruszkowe?

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 300 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g masła
  • olej roślinny 
  • cukier puder

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy. Roztapiamy masło i dodajemy go do cukru i jajek. Dolewamy mleko i wszystko miksujemy. Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Składniki miksujemy.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na średnie kawałki. Dorzucamy je do ciasta i mieszamy. Przygotowujemy blachę do pieczenia, smarujemy ją olejem. Wlewamy ciasto i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.

Ciasto gruszkowe, czyli jesienny deser

Gdy ciasto gruszkowe ostygnie, to możemy posypać je cukrem pudrem. Będzie ono pysznym deser na jesień. Smakuje wybornie i rozpływa się w ustach. Ciasto gruszkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu.

Ten jesienny deser smakuje doskonale z kawą i aromatyczną herbatą. Ciasto gruszkowe króluje w moim domu i bardzo szybko znika z blachy. Dokładki ciasta są mile widziane. Zróbcie ciasto gruszkowe i poznajcie jego wyjątkowy smak. Pisaliśmy o pysznym i szybkim cieście z jabłkami. Podawaliśmy przepis na doskonałe ciasto Wenus.  

ciasto
YouTube/@immerappetitlich
Błyskawiczne śniadanie z jajek

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie

CZYTAJ DALEJ
koszt zakupów w sklepach

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >

Przepisy

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >
Przepisy

Redakcja smakosze.pl

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >