Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Polacy je kochają, a są jednymi z najzdrowszych ryb. Zalety odbierają mowę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.02.2023 18:02

Polacy je kochają, a są jednymi z najzdrowszych ryb. Zalety odbierają mowę

Dlaczego warto jeść śledzie?
canva/Kzenon

Polacy uwielbiają śledzie i jedzą je nie tylko od święta. Okazuje się, że śledzie są jednymi z najzdrowszych ryb, a więc powinny pojawić się w naszej dziennej diecie. Dlaczego powinniśmy jeść śledzie częściej i jak je przyrządzić, żeby nie były tak intensywne w smaku?

Śledzie przyrządzimy na wiele sposobów

Śledzie są świetnym dodatkiem do pieczywa.. Doskonale smakują na zimno, przyrządzone wcześniej z dodatkiem śmietany, oleju i innych przypraw. Śledzie możemy przygotować między innymi z cebulą, ogórkami, suszonymi pomidorami, imbirem, cynamonem. 

Śledzie są także wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Sałatka z burakiem i śledziem oraz kultowa jarzynowa z filetem to totalny hit kulinarny. Ze śledzi przyrządzimy również tatara i podamy z kurkami, borowikami i innymi grzybami.

W 100 g śledzi znajduje się około 160 kcal. Jeśli zależy nam, aby ryby nie były ciężkie i kaloryczne, unikajmy dodatków takich jak śmietana i olej. Śledzie będą także dużo smaczniejsze i zdrowsze, kiedy opłuczemy je z solanki.

 

Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Jak śledzie wpływają na zdrowie?

Śledzie są jednymi z najzdrowszych ryb. Zawierają pełnowartościowe białko oraz kwasy omega- 3, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Są bogatym źródłem potasu, cynku, żelaza i fosforu, a także witamin z grupy B, witaminy D i E. 

Wprowadzenie śledzi do diety skutkuje między innymi podwyższeniem odporności, wyższą koncentracją, obniżeniem złego cholesterolu. Witaminy i inne związki zawarte w śledziach mają zbawienny wpływ na cały układ krwionośny, pracę serca, mózgu i całego układu nerwowego. 

Witamina E jest uważana ze silny przeciwutleniacz, który skutecznie opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Spożywanie śledzi sprzyja utracie wagi i zwiększeniu przemiany materii.

Jak przyrządzić śledzie, żeby były delikatne w smaku i nie były słone?

Filety śledziowe kupimy albo w oleju, albo w śmietanie. Ryby bardzo często sprzedawane są także na sztuki. Wtedy są moczone w solance. Filety, które moczyły się w bardzo słonej wodzie są intensywne w smaku i nie pachną zbyt dobrze.

Aby pozbyć się nadmiaru soli z ryb, a także mocnego smaku i zapachu, wystarczy opłukać filety z solanki, przełożyć je do pojemnika i zalać zimnym mlekiem. Po dwóch godzinach filety będą delikatne i pełne smaku.

Jak wybrać dobre śledzie? Wiele osób nie ma o tym pojęcia. Koniecznie przygotuj śledzie według przepisu Ani Starmach. Kluczowe są składniki. 

śledzie.jpg
canva/atlasstudio