Polacy pomijają w sklepach ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Teraz trwa na niego sezon
Żurawina jest trochę niedocenionym, lecz wyjątkowym owocem. Kusi swoim smakiem i właściwościami. Sprawdza się zarówno jako dodatek do mięs i serów, jak i ciast czy naleśników. Ewa Wachowicz pokazała przepis na konfiturę z tego owocu. Jesteśmy przekonani, że warto go wypróbować.
Żurawina - pyszna, wartościowa i niedoceniana
Żurawina jest wyjątkowym i bardzo niedocenianym owocem. Jest bogatym źródłem cennych witamin np. A, C i z grupy B oraz składników mineralnych takich jak błonnik, wapń, żelazo czy fosfor. Możemy ją również wykorzystać w kuchni. Na naszej stronie podawaliśmy już przepis na domowy kisiel z żurawiny oraz sos. Dziś z przyjemnością prezentujemy przepis na konfiturę z tych owoców autorstwa samej Ewy Wachowicz. Doskonale sprawdzi się ona zarówno do deski serów, jak i słodkości!
Aż nie mogłam uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza schab. Dzięki niemu jest kruchy i soczysty
Lista składników na konfiturę z żurawiny wg. Ewy Wachowicz
- kilogram świeżej żurawiny
- ½ kg cukru
- 2 jabłka
Jak Ewa Wachowicz robi konfiturę z żurawiny?
Świeże owoce żurawiny umieść w rondlu i zasyp cukrem w proporcji 2:1. Następnie postaw garnek na kuchence, dokładnie wymieszaj jego zawartość i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie dodaj do żurawiny obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Konfiturę podgrzewaj przez kilka minut, przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Odwróć je do góry dnem. Smacznego!