Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.02.2022 01:00

Delikatne poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych

Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych
canva/littleclie

Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych to pomył na wyśmienity i prosty obiad. Wołowina dusza z marchewką, selerem i pietruszką w wytrawnym winie jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych.

Poliki wołowe to jedno z najdelikatniejszych i pozbawionych tłuszczu kawałków wołowiny. Są bardzo aromatyczne, smaczne, a po przygotowaniu są mięsem tak miękkim, że rozpływają się w ustach. Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych, jak marchewki, pietruszki, selera i cebuli to przepyszne danie z wyczuwalnym aromatem wina wytrawnego i świeżego tymianku.

Do polików wołowych podaj puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone w mundurkach, danie smakuje równie dobrze z kromką świeżej bagietki. Policzki przed duszeniem podsmaż na oleju na złoty kolor, oprósz je wyłącznie pieprzem. Sól zamknie pory w mięsie i spowoduje, że policzki nie będą miały pełnego smaku.

Poliki wołowe smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na wołowinę w sosie grzybowym, podane na puree wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji.

Przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych

Składniki na 4-5 porcji:

  • 800 g policzków wołowych

  • 3 większe marchewki

  • 2 cebule czerwone

  • mały seler korzeniowy

  • 2 większe korzenie pietruszki

  • 300 ml wina czerwonego wytrawnego

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

Jak zrobić poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzennych?

Mięso umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz, oprósz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodaj pokrojoną w słupki cebulę, smaż jeszcze chwilę.

Marchewki, pietruszki i seler pokrój na mniejsze kawałki. Obsmażone mięso z cebulą przełóż do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, poukładaj pokrojone warzywa, wlej wino, oprósz solą, pieprzem.

Pokrojone warzywa korzeniowe

Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO

Na całe danie poukładaj gałązki świeżego tymianku, przykryj pokrywą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, duś 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.