Delikatne poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych
Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych to pomył na wyśmienity i prosty obiad. Wołowina dusza z marchewką, selerem i pietruszką w wytrawnym winie jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych.
Poliki wołowe to jedno z najdelikatniejszych i pozbawionych tłuszczu kawałków wołowiny. Są bardzo aromatyczne, smaczne, a po przygotowaniu są mięsem tak miękkim, że rozpływają się w ustach. Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych, jak marchewki, pietruszki, selera i cebuli to przepyszne danie z wyczuwalnym aromatem wina wytrawnego i świeżego tymianku.
Do polików wołowych podaj puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone w mundurkach, danie smakuje równie dobrze z kromką świeżej bagietki. Policzki przed duszeniem podsmaż na oleju na złoty kolor, oprósz je wyłącznie pieprzem. Sól zamknie pory w mięsie i spowoduje, że policzki nie będą miały pełnego smaku.
Poliki wołowe smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na wołowinę w sosie grzybowym, podane na puree wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji.
Przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych
Składniki na 4-5 porcji:
800 g policzków wołowych
3 większe marchewki
2 cebule czerwone
mały seler korzeniowy
2 większe korzenie pietruszki
300 ml wina czerwonego wytrawnego
kilka gałązek świeżego tymianku
olej do smażenia
sól, pieprz
Jak zrobić poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzennych?
Mięso umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz, oprósz pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodaj pokrojoną w słupki cebulę, smaż jeszcze chwilę.
Marchewki, pietruszki i seler pokrój na mniejsze kawałki. Obsmażone mięso z cebulą przełóż do małego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, poukładaj pokrojone warzywa, wlej wino, oprósz solą, pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva/ALLEKO
Na całe danie poukładaj gałązki świeżego tymianku, przykryj pokrywą i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, duś 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.