Smakosze.pl

YouTube/@HandimaniaPL

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął

27 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy wiecie, co się stanie, gdy położymy kromkę chleba na ugotowanym ryżu? Ta sztuczka kuchenna rozwiąże pewien dość powszechny problem. Warto po nią sięgnąć, bo jest skuteczna i szybka w wykonaniu. Wypróbuj ją, a zapomnisz o częstym problemie po ugotowaniu ryżu. 

Chleb na ryżu, czyli pozbądź się problemu

Czy jadacie ryż? Wiele osób często po niego sięga jako dodatek do dań obiadowych, sałatek i deserów. Ryż jest pożywny i dostarcza nam nie tylko smaku, ale też wielu witamin. Zawiera mnóstwo błonnika i polecany jest osobom, które dbają o linię. Jedzenie ryżu dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, układ trawienny i nasze ciśnienie krwi.

Jednak gotowanie ryżu nie zawsze przebiega tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Wydaje się, że to przecież nic trudnego, ale mogą pojawić się po ugotowaniu ryżu pewne kłopoty. Każdy chyba kiedyś miał z tym problem. Czy ryż da się uratować?

ryż
Canva/Koshiro Kiyota
kakao

Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem

CZYTAJ DALEJ

Sztuczka kuchenna, czyli uratuj ryż

Niestety zdarza się, że rozgotujemy ryż. Czy taki ryż można jeszcze uratować, a może do niczego już się nie nadaje? Mamy dobre wiadomości. Taki rozgotowany ryż uratujemy przy pomocy prostej sztuczki kuchennej

Potrzebujemy do niej tylko kromki chleba. Kładziemy ją na rozgotowany ryż i lekko dociskamy. Ten zabieg sprawi, że chleb wyciągnie nadmiar wody z ryżu. W ten sposób ryż stanie się bardziej sypki i będzie lepiej smakował. 

Chleb i ryż, czyli sprawdzony sposób

Ten sposób jest sprawdzony i błyskawiczny w przygotowaniu. Chleb zwykle mamy w domu, dlatego, jeśli rozgotujemy ryż, to warto sięgnąć po kromkę chleba. Po chwili woda z naszego ryżu zostanie wchłonięta przez pieczywo. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tego popularnego dodatku.

Warto przypomnieć , że ryż powinniśmy gotować około 20 minut. Powinien być on przykryty wodą. Powinniśmy stosować się też do zaleceń, które są umieszczone na opakowaniu, jeśli korzystamy z ryżu w woreczkach. Pisaliśmy o innej sztuczce z użyciem folii i bananów. Radziliśmy też jak w prosty sposób pokroić równo pomidora. 

ryż
Canva/vm2002

Źródło: YouTube/@HandimaniaPL

wątróbka

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem

CZYTAJ DALEJ
zupa na odchudzanie

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >