Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.09.2023 12:17

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął

chleb na ryżu
YouTube/@HandimaniaPL

Czy wiecie, co się stanie, gdy położymy kromkę chleba na ugotowanym ryżu? Ta sztuczka kuchenna rozwiąże pewien dość powszechny problem. Warto po nią sięgnąć, bo jest skuteczna i szybka w wykonaniu. Wypróbuj ją, a zapomnisz o częstym problemie po ugotowaniu ryżu. 

Chleb na ryżu, czyli pozbądź się problemu

Czy jadacie ryż? Wiele osób często po niego sięga jako dodatek do dań obiadowych, sałatek i deserów. Ryż jest pożywny i dostarcza nam nie tylko smaku, ale też wielu witamin. Zawiera mnóstwo błonnika i polecany jest osobom, które dbają o linię. Jedzenie ryżu dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, układ trawienny i nasze ciśnienie krwi.

Jednak gotowanie ryżu nie zawsze przebiega tak, jakbyśmy sobie tego życzyli. Wydaje się, że to przecież nic trudnego, ale mogą pojawić się po ugotowaniu ryżu pewne kłopoty. Każdy chyba kiedyś miał z tym problem. Czy ryż da się uratować?

ryż
Canva/Koshiro Kiyota
Gotuję wodę i wsypuję do niej kakao. Po chwili mogę zajadać się najlepszym przysmakiem

Sztuczka kuchenna, czyli uratuj ryż

Niestety zdarza się, że rozgotujemy ryż. Czy taki ryż można jeszcze uratować, a może do niczego już się nie nadaje? Mamy dobre wiadomości. Taki rozgotowany ryż uratujemy przy pomocy prostej sztuczki kuchennej

Potrzebujemy do niej tylko kromki chleba. Kładziemy ją na rozgotowany ryż i lekko dociskamy. Ten zabieg sprawi, że chleb wyciągnie nadmiar wody z ryżu. W ten sposób ryż stanie się bardziej sypki i będzie lepiej smakował. 

Chleb i ryż, czyli sprawdzony sposób

Ten sposób jest sprawdzony i błyskawiczny w przygotowaniu. Chleb zwykle mamy w domu, dlatego, jeśli rozgotujemy ryż, to warto sięgnąć po kromkę chleba. Po chwili woda z naszego ryżu zostanie wchłonięta przez pieczywo. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tego popularnego dodatku.

Warto przypomnieć , że ryż powinniśmy gotować około 20 minut. Powinien być on przykryty wodą. Powinniśmy stosować się też do zaleceń, które są umieszczone na opakowaniu, jeśli korzystamy z ryżu w woreczkach. Pisaliśmy o innej sztuczce z użyciem folii i bananów. Radziliśmy też jak w prosty sposób pokroić równo pomidora. 

ryż
Canva/vm2002

Źródło: YouTube/@HandimaniaPL