Smakosze.pl

YouTube/@DaveHax

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał

22 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Banany są doskonałym źródłem energii oraz witamin. Sycą, a przy tym pomagają schudnąć. Jednak czy wiecie, co się stanie, gdy banany w konkretnym miejscu owiniecie folią? Ta sztuczka sprawi, że będziecie zachwyceni. Wypróbujcie ten sprawdzony patent w swojej kuchni.

Banany, czyli bomba witaminowa

Banany dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów. Bogate są w witaminy: A, C, D, E, B i K. Dostarczają nam też potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Sycą i polecane są osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Jedzenie bananów zapobiega wystąpieniu anemii, udaru i zawału serca. Jednak, czy zdarza ci się, że bananów kupisz zbyt dużo? Wówczas tracą one swoją świeżość. Odkryłam patent jak ją przedłużyć. Polecam ten sposób na przedłużenie świeżości bananów. 

banany
Canva/EnlightenedMedia
ciasto

Pokrój jabłka, ułóż w foremce i zalej ciastem. Ten deser smakuje obłędnie, robię go w chwilę

CZYTAJ DALEJ

Folia i banany, czyli sposób na świeżość

Banany są łatwo dostępne i niedrogie. Już nie są rarytasem jak w czasach PRL. Kupimy je w małych warzywniakach i dużych marketach spożywczych. Ich cena bywa bardzo atrakcyjna. To czasem sprawia, że bananów kupujemy za dużo. Te owoce potrafią szybko tracić świeżość. 

Czy możemy przedłużyć świeżość bananów? Jak najbardziej ! Wystarczy wziąć kiść bananów i folię spożywczą. Odrywamy kawałek folii i zawijamy szczelnie ogonki bananów w kiści. Robimy to kilkakrotnie i bardzo dokładnie.

Przedłuż świeżość bananów

Ten sposób sprawia, że przedłużymy świeżość bananów i nie będę się one psuć zbyt szybko. Gdy chcemy wziąć banany, to odrywamy owoc z kiści i ponownie zabezpieczamy ją folią spożywczą. Pamiętajmy, żeby folia szczelnie otulała końcówkę kiści bananów.

Dzięki tej sztuczce nie będziemy musieli wyrzucać bananów, bo owoce się nie zepsują. Tym samym nie zmarnujemy żywności, a ze smakiem zjemy świeże owoce. Korzystam z tego sposobu i bardzo sobie go chwalę. Banany pozostają dłużej świeże. Pisaliśmy o pysznym cieście bananowym. Radziliśmy też, by nie wyrzucać skórek z banana. 

banany
Canva/bymandesigns
wywar św. Hildegardy

Wszyscy mają katar, a ja się nim nie przejmuję. Na odporność codziennie piję wywar św. Hildegardy

CZYTAJ DALEJ
obiad na piątek

Smażę tę rybę w każdy piątek. Mąż i dzieci zajadają aż się uszy trzęsą, mój sekret to panierka

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >