Połóż pałki kurczaka na ryżu, dodaj zalewę i wstaw do piekarnika. Pyszny obiad za grosze
Superprosty pomysł na obiad jednogarnkowy, a właściwie jednonaczyniowy. Ryż gotujemy w nim w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, jednocześnie piekąc kurczaka. Jest łatwiej, wygodniej i pełniej w smaku.
Szybki obiad
Po udka z kurczaka sięgamy chętnie, a sięgalibyśmy może jeszcze chętniej, gdyby poszerzyć paletę szybkich obiadów, które można z nich przygotować. Ten przepis jest właśnie takim poszerzeniem. Niby to typowe udka z kurczaka, jest w nich jednak coś innego.
Nietypowym pomysłem jest gotowanie ryżu w piekarniku w bulionie. Dzięki temu rozwiązaniu im bardziej gotowany ryż, tym bardziej kurczak piecze się, a wręcz dusi, w bulionie, którym go zalejemy. Kurczak jest tanim rozwiązaniem na mięsny obiad, a całość jest szybka w przygotowaniu.
Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzićPałki z kurczaka z piekarnika
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Marioli. Autorka przygotowuje tam do tego szybkiego obiadu ciekawą zalewę, którą można nazwać „rosołem na skróty” – Do wody dodaje łyżkę masła, sól, pieprz i domową jarzynkę, a następnie dopiero ketchup. Ten zamiennik dobrze sprawdzi się, kiedy nie mamy pod ręką bulionu, który wymagany jest w naszym przepisie.
Składniki
- 200 g ryżu
- 8 pałek (dolnych udek) kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 biała część pora
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 120 ml ketchupu
- Przyprawy do kurczaka
Tani obiad
Kurczaka posypujemy dowolnymi ulubionymi przyprawami lub ich mieszankami. Można także zamarynować go na kilka godzin w maślance, ketchupie lub innym kwaśnym produkcie. W chwili wstawiania do piekarnika powinien być w temperaturze pokojowej.
Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Jeśli mamy pod ręką ryż w torebkach, oczywiście rozcinamy je wcześniej, a zawartość wysypujemy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych okach, cebulę i pora kroimy w półplasterki. Wszystko dodajemy do ryżu i mieszamy, wyrównując warstwę.
Ketchup i koncentrat pomidorowy mieszamy w bulionie. Można doprawić go do smaku, jednak ostrożnie z solą – to nie woda na ryż, a część sosu. Pałki z kurczaka układamy na ryżu, lekko dociskając i zalewamy przygotowanym płynem.
Zapiekankę wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed podaniem ustawiamy funkcję grill, by dopiec mięso z wierzchu. Podajemy na stół bezpośrednio w naczyniu.
Wypróbuj też przepisy na zupę fasolową i grzyby marynowane Ewy Wachowicz.
Źródło: YouTube/Kuchnia Marioli