Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Poprawi pamięć i pomoże obniżyć cholesterol. Zrobione z niej kotlety to idealny obiad na piątek
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 20.09.2024 08:18

Poprawi pamięć i pomoże obniżyć cholesterol. Zrobione z niej kotlety to idealny obiad na piątek

kotlety
Fot. Shutterstock/Teresa Kasprzycka

Nie masz pomysłu na obiad na piątek? W takim razie koniecznie poznaj przepis na bezmięsne kotlety. Składnik, z którego je przygotujesz, zaskoczy każdego i o dziwo zasmakuje też mięsożercom. O tym, jak je przyrządzić, dowiesz się z treści artykułu. 

Zupełnie inny obiad na piątek

Gotowanie obiadu dla całej rodziny to nie bułka z masłem. Każda gospodyni stara się urozmaicić jadłospis i za każdym razem chce przyrządzić coś nowego. Kotlety, czyli jedno z ulubionych dań Polaków można podać na wiele sposobów i w różnej formie, ale po jakimś czasie nawet one się znudzą.

Idealne bezmięsne kotlety na piątek zrobisz z uwielbianej kani. Grzyb ma niewiele kalorii, za to pełen jest witamin i cennych składników odżywczych. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a do tego pomaga utrzymać zdrowe serce i wspomaga układ krwionośny. Zapobiega tez starzeniu się organizmu, a nawet  zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Na domiar wszystkiego jest pyszna, czego chcieć więcej?

kania.jpg
Fot. Canva/holbinski
Żadne jabłka. Jesienią robię racuchy tylko z tymi owocami

Obiad na piątek z kilku składników

Akurat trwa sezon na grzyby, więc znalezienie kani w lesie nie powinno stanowić problemu. Aby kania w postaci kotleta smakowała wybornie, potrzebne są także składniki, które znajdziesz na poniższej liście. Okazałego grzyba smaż jak kotleta, gwarantuję, że będzie stanowić idealną podstawę obiadu.

Składniki:

  • 5 możliwie dużych kapeluszy kani
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • odrobina mleka
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad na piątek

Dokładnie oczyść kanie, a następnie umyj je i osusz. Przełóż je do dużej miski i zalej mlekiem. Miskę przełóż na godzinę do lodówki. 

Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Do jajek wsyp po łyżeczce soli i pieprzu. Wymieszaj składniki. 

Kanie wyciągnij z mleka i obtocz je w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej zapanierowane grzyby. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złocisty kolor przez 2-3 minuty. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad na piątek z ziemniakami i ulubioną surówką. 

Dowiedz się, czego absolutnie nie robić podczas mrożenia grzybów. Sprawdź też, czemu warto trzymać ziemniaki w łazience.

kotlety z grzybów.jpg
Fot. Canva/lengel76