Poprawi pamięć i pomoże obniżyć cholesterol. Zrobione z niej kotlety to idealny obiad na piątek
Nie masz pomysłu na obiad na piątek? W takim razie koniecznie poznaj przepis na bezmięsne kotlety. Składnik, z którego je przygotujesz, zaskoczy każdego i o dziwo zasmakuje też mięsożercom. O tym, jak je przyrządzić, dowiesz się z treści artykułu.
Zupełnie inny obiad na piątek
Gotowanie obiadu dla całej rodziny to nie bułka z masłem. Każda gospodyni stara się urozmaicić jadłospis i za każdym razem chce przyrządzić coś nowego. Kotlety, czyli jedno z ulubionych dań Polaków można podać na wiele sposobów i w różnej formie, ale po jakimś czasie nawet one się znudzą.
Idealne bezmięsne kotlety na piątek zrobisz z uwielbianej kani. Grzyb ma niewiele kalorii, za to pełen jest witamin i cennych składników odżywczych. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, a do tego pomaga utrzymać zdrowe serce i wspomaga układ krwionośny. Zapobiega tez starzeniu się organizmu, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Na domiar wszystkiego jest pyszna, czego chcieć więcej?
Żadne jabłka. Jesienią robię racuchy tylko z tymi owocamiObiad na piątek z kilku składników
Akurat trwa sezon na grzyby, więc znalezienie kani w lesie nie powinno stanowić problemu. Aby kania w postaci kotleta smakowała wybornie, potrzebne są także składniki, które znajdziesz na poniższej liście. Okazałego grzyba smaż jak kotleta, gwarantuję, że będzie stanowić idealną podstawę obiadu.
Składniki:
- 5 możliwie dużych kapeluszy kani
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- odrobina mleka
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na obiad na piątek
Dokładnie oczyść kanie, a następnie umyj je i osusz. Przełóż je do dużej miski i zalej mlekiem. Miskę przełóż na godzinę do lodówki.
Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzep je za pomocą widelca. Do jajek wsyp po łyżeczce soli i pieprzu. Wymieszaj składniki.
Kanie wyciągnij z mleka i obtocz je w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej zapanierowane grzyby. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złocisty kolor przez 2-3 minuty. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad na piątek z ziemniakami i ulubioną surówką.
Dowiedz się, czego absolutnie nie robić podczas mrożenia grzybów. Sprawdź też, czemu warto trzymać ziemniaki w łazience.