Smakosze.pl

canva/renpengfei

Poznajesz roślinę na zdjęciu? Kiedyś stosowały ją nasze babcie. Dziś zdrowy, ale zapomniany owoc wraca znowu do łask

6 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Głóg nie jest już tak popularny, jak kiedyś. Dawniej babcie przyrządzały z niego napary, soki i dżemy. Warto wrócić do tej tradycji. Tylko na tym skorzystamy, bo owoc obfituje w cenne składniki.
 

Czym jest głóg?

Głóg jest rośliną znaną już od wieków. Dawniej służył jako surowiec leczniczy, a wykorzystywano zarówno jego kwiaty, jak i owoce. Z cierpkich i kwaskowych owoców często robiono zupę i mączkę, która znajdowała zastosowanie przy wypieku chleba.

Dziś już składnik ten został już niemal zapomniany, ale jego właściwości nie zmieniły się. Wciąż korzyści płynących z włączenia głogu do diety jest niemało. Piszemy o nich w dalszej części artykułu i zdradzamy na prostsze przepisy na specjały z jego udziałem.

Uźywajcie głogu.jpg
canva/chengyuzheng
dewolaj

Kupił w Auchan zestaw obiadowy. Nie uwierzysz, ile zapłacił za 2 dewolaje, ziemniaki i surówkę. To jakiś obłęd

CZYTAJ DALEJ

Głóg ma wiele zalet

W lecznictwie wykorzystuje się owoce głogu zebrane bez szypułek w suche dni. Muszą te zbyć pozyskane przed przymrozkami, które zmniejszają ilość cennych składników.

Jest ich niemało, a duże znaczenie odgrywa witamina C i flawonoidy. To one powodują, że po ususzeniu głóg służy jako środek wzmacniający serce i obniżający ciśnienie krwi. Kwas askorbinowy przyczynia się też do wzmocnienia odporności.

Dowiedziono również, że głóg działa korzystnie w przypadku bezsenności, uspokajając i łagodząc stres. Medycyna chińska zaleca też spożycie głogu celem usprawnienia trawienia. Zdecydowanie warto więc zaopatrzyć się w ten owoc i wykonać smakowite przetwory oraz herbatki.

Co można przygotować z głogu?

Owoce są doskonałym materiałem na herbatę. Wystarczy zmieszać je z wodą, zagotować (3-5 minut) i zadbać o dobre zaparzenie (30 minut). Ze świeżego głogu można też sporządzić znakomity sok lub dżem.

W pierszym przypadku porcję świeżego roztartego produktu po prostu gotujemy przez kwadrans z cukrem i wodą (300 g słodzika na 1 litr płynu), a po odcedzeniu napój spożywamy w ciągu dwóch dni. W drugim owoce trzeba gotować znacznie dłużej i dobrze je zmielić przed zamknięciem w słoikach.

Oba wyroby są fantastyczne w smaku i warto je przygotować. Jeśli jednak nie macie dostępu do głogu, możecie zrobić pyszne powidła śliwkowe albo prosty dżem z cukinii i cytryn — też wzbogacą zimowe posiłki.

Herbata z głogu.jpg
canva/YelenaYemchuk

Źródło: magicznyogrod, biokurier

Ketchup Magdy Gessler

Nie uwierzysz, czym Gessler doprawia ketchup. Bije na głowę wszystkie kupne

CZYTAJ DALEJ
Kapusta do kotleta schabowego od Karola Oktrasy

Żaden colesław, żadne klasyczne surówki. Okrasa podaje schabowe z nietypowo przyrządzoną kapustą

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej
Czytaj więcej >

Dieta

Kroję tanie warzywo i ubijam je z cukrem. Zyskuję doskonały syrop na gardło, jest lepszy, niż ten z cebuli
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego należy usuwać liście laurowe z potraw? Powód zaskoczy niemal każdego
Czytaj więcej >

Dieta

Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Czytaj więcej >

Dieta

Gdy łapie mnie przeziębienie, robię sobie ten napój. Katar i kaszel mijają, jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka wzięła filiżankę kawy i powiedziała całą prawdę. Każdy powinien to wiedzieć, ogromne zaskoczenie
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mieszam z nim skórkę mandarynki i odstawiam na 3 dni. Ten specyfik ma ogromną moc
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Pokazał, jakie śniadanie w szpitalu dostała jego roczna córeczka. Szczegóły są niepojęte
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czym różnią się ogórki kiszone od konserwowych? Mistrz kuchni skrytykował właściwości jednych z nich
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wszyscy myśleli, że to najgorsza ryba. Eksperci ją zbadali i udzielili niespodziewanej odpowiedzi
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zła wiadomość dla miłośników bananów. Lepiej ich nie jeść rano. Eksperci biją na alarm
Czytaj więcej >