Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Poznajesz roślinę na zdjęciu? Kiedyś stosowały ją nasze babcie. Dziś zdrowy, ale zapomniany owoc wraca znowu do łask

Poznajesz roślinę na zdjęciu? Kiedyś stosowały ją nasze babcie. Dziś zdrowy, ale zapomniany owoc wraca znowu do łask

Głóg jest cenny
canva/renpengfei

Głóg nie jest już tak popularny, jak kiedyś. Dawniej babcie przyrządzały z niego napary, soki i dżemy. Warto wrócić do tej tradycji. Tylko na tym skorzystamy, bo owoc obfituje w cenne składniki.
 

Czym jest głóg?

Głóg jest rośliną znaną już od wieków. Dawniej służył jako surowiec leczniczy, a wykorzystywano zarówno jego kwiaty, jak i owoce. Z cierpkich i kwaskowych owoców często robiono zupę i mączkę, która znajdowała zastosowanie przy wypieku chleba.

Dziś już składnik ten został już niemal zapomniany, ale jego właściwości nie zmieniły się. Wciąż korzyści płynących z włączenia głogu do diety jest niemało. Piszemy o nich w dalszej części artykułu i zdradzamy na prostsze przepisy na specjały z jego udziałem.

Uźywajcie głogu.jpg
canva/chengyuzheng
Kupił w Auchan zestaw obiadowy. Nie uwierzysz, ile zapłacił za 2 dewolaje, ziemniaki i surówkę. To jakiś obłęd

Głóg ma wiele zalet

W lecznictwie wykorzystuje się owoce głogu zebrane bez szypułek w suche dni. Muszą te zbyć pozyskane przed przymrozkami, które zmniejszają ilość cennych składników.

Jest ich niemało, a duże znaczenie odgrywa witamina C i flawonoidy. To one powodują, że po ususzeniu głóg służy jako środek wzmacniający serce i obniżający ciśnienie krwi. Kwas askorbinowy przyczynia się też do wzmocnienia odporności.

Dowiedziono również, że głóg działa korzystnie w przypadku bezsenności, uspokajając i łagodząc stres. Medycyna chińska zaleca też spożycie głogu celem usprawnienia trawienia. Zdecydowanie warto więc zaopatrzyć się w ten owoc i wykonać smakowite przetwory oraz herbatki.

Co można przygotować z głogu?

Owoce są doskonałym materiałem na herbatę. Wystarczy zmieszać je z wodą, zagotować (3-5 minut) i zadbać o dobre zaparzenie (30 minut). Ze świeżego głogu można też sporządzić znakomity sok lub dżem.

W pierszym przypadku porcję świeżego roztartego produktu po prostu gotujemy przez kwadrans z cukrem i wodą (300 g słodzika na 1 litr płynu), a po odcedzeniu napój spożywamy w ciągu dwóch dni. W drugim owoce trzeba gotować znacznie dłużej i dobrze je zmielić przed zamknięciem w słoikach.

Oba wyroby są fantastyczne w smaku i warto je przygotować. Jeśli jednak nie macie dostępu do głogu, możecie zrobić pyszne powidła śliwkowe albo prosty dżem z cukinii i cytryn — też wzbogacą zimowe posiłki.

Herbata z głogu.jpg
canva/YelenaYemchuk

Źródło: magicznyogrod, biokurier