Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pradawna polska receptura na ogórki kiszone spisana przez babcię. Wiekowy przepis nie ma równych sobie
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 17:39

Pradawna polska receptura na ogórki kiszone spisana przez babcię. Wiekowy przepis nie ma równych sobie

ogórki kiszone
Canva / madaland

Receptura na ogórki kiszone nie wydaje się być zbytnio skomplikowana. Do umytych warzyw dodaje się zestaw przypraw i zalewa się je solanką. Czy jesteście jednak pewni, że znacie wszystkie niuanse przygotowania pysznych kiszonek? Pod spodem znajdziecie niezbędne wskazówki na każdy etap przygotowania wybornych ogórków kiszonych.

Idealnie przygotowane ogórki kiszone są jędrne i chrupiące. Kluczową kwestią jest wybranie odpowiednich warzyw do przygotowania przetworów. Do kiszenia najlepiej wybierać ogórki niezupełnie dojrzałe, małej lub średniej wielkości. Po zakupie ogórków nie należy zwlekać zbyt długo z ich ukiszeniem- ogórki składają się w dużej mierze z wody, i przy zbyt długim przechowywaniu tracą swoją jędrność.

Do przyrządzenia kiszonych ogórków potrzebne jest odpowiednie naczynie. Kiszonki przygotujesz zarówno w glinianym garnku, jaki w szklanym słoju. Pamiętaj jedna, że słoiki do ogórków kiszonych powinny być dokładnie wyparzone i wysuszone.

Przepis na chrupiące ogórki kiszone

  • 2 kg ogórków gruntowych

  • 2 litry wody

  • 2 czubate łyżki soli kamiennej

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 kawałki korzenia chrzanu

  • 3 baldachy kopru

  • garść liści wiśni, porzeczek lub dębu

  • liście laurowe i ziele angielskie

Jak zrobić doskonałe ogórki kiszone

W garnku przygotuj zalewę na ogórki kiszone. Zagotuj wodę a następnie dodaj do niej sól i podgrzewaj do całkowitego jej rozpuszczenia. Po tym czasie odstaw solankę do przestudzenia.

W czystych i suchych słoikach układaj ściśle ogórki wraz z przyprawami. Wszystkie składniki do przygotowania ogórków kiszonych porozkładaj po równo do przygotowanych naczyń. Na koniec zalej całość przestudzoną solanką tak, aby płyn całkowicie zakrywał zawartość słoików.

Zalane słoiki z ogórkami kiszonymi ustaw nakrętkami do dołu. Pozostaw je w ciepłym pomieszczeniu przykryte ściereczką, na 24 godziny. Następnie przenieś do chłodnego i ciemnego miejsca. Ogórki kiszone są gotowe do spożycia po ok. 14 dniach. Ogórki kiszone wyśmienicie sprawdzą się w tej surówce. Znajdziesz u nas również wspaniały przepis na kiszone jabłka.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: