Prawie nikt nie robi dżemu z tych owoców. Jest idealny do naleśników i ciast
Robicie dżemy? Warto sięgnąć po prosty przepis na dżem z gruszek. Te owoce naszpikowane są witaminami i nie brakuje im smaku. Rarytas przygotowany z nich zjemy z prawdziwą przyjemnością nie tylko z pieczywem.
Jedz gruszki dla zdrowia
Gruszki pełne są błonnika, witaminy C, potasu i magnezu. Te smaczne owoce dostarczą nam witamin z grupy B, kwasu foliowego. Naukowcy dowiedli, że codziennie spożywanie gruszki zmniejsza ryzyko nadwagi o 35%. Te słodkie owoce zawierają bor, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu.
Gruszki poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają ciśnienie krwi i chronią przed udarem. Pozytywnie wpływają na pracę serca i układ pokarmowy. Codziennie warto zjadać jedną gruszką, a zyska na tym nasz organizm. Te smaczne owoce doskonale też nadają się do zrobienia dżemu.
Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domuJak zrobić dżem z gruszek?
Składniki:
- 2 kg gruszek
- 2 szklanki cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie dżemu zaczniemy od umycia i obrania owoców. Musimy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić gruszki w mniejsze kawałki. Posypujemy je cukrem i zalewamy sokiem z cytryny.
Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmienią konsystencję. Powinny się rozpadać, a gotowanie będzie trwało co najmniej 60 minut. Następnie przekładamy dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Dżem, że palce lizać
Dżem możemy zagęścić żelfixem. Warto do gruszek dodać cynamon, goździki, cukier waniliowy lub kardamon. Dzięki przyprawom uzyskamy jeszcze lepszy i nieco korzenny smak. Dżem z tych jesiennych owoców będzie smakował z pieczywem i naleśnikami.
Możemy dodać go do ciast, deserów lub na śniadanie. Dlatego warto wykorzystać ten prosty przepis na dżem z gruszek. Przyda się w każdej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kotlety z serem żółtym na obiad. Polecaliśmy przepis na chleb dyniowy z orzechami.
Źródło: sadyogrody.pl