Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawie nikt nie robi dżemu z tych owoców. Jest idealny do naleśników i ciast
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.11.2024 20:11

Prawie nikt nie robi dżemu z tych owoców. Jest idealny do naleśników i ciast

dżem
Fot. Canva/Africa images

Robicie dżemy? Warto sięgnąć po prosty przepis na dżem z gruszek. Te owoce naszpikowane są witaminami i nie brakuje im smaku. Rarytas przygotowany z nich zjemy z prawdziwą przyjemnością nie tylko z pieczywem. 

Jedz gruszki dla zdrowia

Gruszki pełne są błonnika, witaminy C, potasu i magnezu. Te smaczne owoce dostarczą nam witamin z grupy B, kwasu foliowego. Naukowcy dowiedli, że codziennie spożywanie gruszki zmniejsza ryzyko nadwagi o 35%. Te słodkie owoce zawierają bor, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu.

Gruszki poprawiają pamięć i koncentrację. Obniżają ciśnienie krwi i chronią przed udarem. Pozytywnie wpływają na pracę serca i układ pokarmowy. Codziennie warto zjadać jedną gruszką, a zyska na tym nasz organizm. Te smaczne owoce doskonale też nadają się do zrobienia dżemu.

gruszki
Fot. Canva/AGphoto
Ułóż szynkę i ser na cieście francuskim i włóż do piekarnika. Ta kolacja jest hitem w moim domu

Jak zrobić dżem z gruszek?

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • 2 szklanki cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie dżemu zaczniemy od umycia i obrania owoców. Musimy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić gruszki w mniejsze kawałki. Posypujemy je cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. 

Wszystko gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmienią konsystencję. Powinny się rozpadać, a gotowanie będzie trwało co najmniej 60 minut. Następnie przekładamy dżem do wcześniej wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. 

Dżem, że palce lizać

Dżem możemy zagęścić żelfixem. Warto do gruszek dodać cynamon, goździki, cukier waniliowy lub kardamon. Dzięki przyprawom uzyskamy jeszcze lepszy i  nieco korzenny smak. Dżem z tych jesiennych owoców będzie smakował z pieczywem i naleśnikami.

Możemy dodać go do ciast, deserów lub na śniadanie. Dlatego warto wykorzystać ten prosty przepis na dżem z gruszek. Przyda się w każdej kuchni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kotlety z serem żółtym na obiad. Polecaliśmy przepis na chleb dyniowy z orzechami. 

dżem
Fot. Canva/Mykola Lunov

Źródło: sadyogrody.pl