Smakosze.pl

screen z filmu na kanale TikTok @momy_yummy

Prosta i szybka sałatka imprezowa. Bije na głowę jarzynową

17 Lutego 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Goście już w drodze, a na stole wciąż pusto? Przygotuj błyskawiczną sałatkę imprezową. Wystarczy pokroić kilka składników i wymieszać je z sosem. Sałatka zniknie z talerzy zanim się spostrzeżesz.

 

Lepsza, niż osławiona sałatka jarzynowa

Ekspresowa sałatka imprezowa bezceremonialnie wygrywa z warzywnym klasykiem. Niewątpliwą jej zaletą jest czas, którego potrzebujemy do przyrządzenia potrawy. Ugotuj makaron, pokrój 3 składniki i wymieszaj z sosem. Prościej i smaczniej już się nie da.

Proporcje poszczególnych składników możesz modyfikować w zależności od potrzeb. Nie potrzeba tu aptekarskiej dokładności. Wolisz słodycz kukurydzy czy mięsny smak szynki? Ten przepis po prostu dopasuj pod siebie.

Pij codziennie szklankę tego soku. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Pij codziennie szklankę tego soku. Efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

CZYTAJ DALEJ

Przepis na niezawodną sałatkę imprezową

Składniki na sałatkę:
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 szklanka  makaronu orzo
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 15-20 dag szynki
Składniki na sos:
  • majonez
  • śmietana 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek

Najlepsza na świecie sałatka na imprezę krok po kroku

Makaron do sałatki ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotuj pozostałe składniki. Ogórek, paprykę oraz szynkę pokrój w niewielką kostkę. Kukurydzę odsącz z zalewy.

Przygotuj sos do sałatki. Do osobnej miseczki nałóż majonez oraz śmietanę lub jogurt naturalny. Dodaj do nich obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem, posyp całość koperkiem i wymieszaj.

Ugotowany makaron odcedź i przełóż do salaterki. Dodaj do niego pozostałe przygotowane składniki. Dołóż sos i starannie wymieszaj wszystkie składniki. Ekspresowa sałatka gotowa jest do podania.

Goście pokochają ten oryginalny poczęstunek z nachosami . Sycąca sałatka bankietowa podbije każdą imrezę .

krojenie papryki.png
canva/quintanilla
tani obiad z makaronu

Masz makaron? Zrób z niego szybki i tani obiad, wystarczą 3 składniki

CZYTAJ DALEJ
placki ziemniaczane

Włączyła kamerę i pokazała jak robi placki ziemniaczane. 1 dodatek zaskakuje

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >