Smakosze.pl
Szare kluski

canva/Dar193

Prosta receptura na niezapomniane szare kluski

16 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Szare kluski uchodzą za już kultowy przysmak, któremu wręcz się da się oprzeć. Proste danie bez najmniejszych problemów przygotujemy w domowym zaciszu i zaskoczymy nim pozostałych domowników. Zdradzamy, krok po kroku jak je wykonać.

Szare kluski to klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Nieskomplikowane danie cieszy się od lat ogromną popularnością, chociaż raczej ciężko je znaleźć w menu różnych restauracji, dlatego zdradzamy, w jaki sposób przyrządzić je w domu.

Krótka historia słynnego dania

Szare kluski są potrawą wywodzącą się z kuchni wielkopolskiej. Danie jest przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Potrawa pochodzi z XIX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, jaką nadają jej ziemniaki.

Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest kiszona kapusta. Wiele osób zajada je jednak z pokruszonym twarogiem lub z usmażonym boczkiem. Po II wojnie światowej kluski najczęściej podawano z dodatkiem brukwi.

Potrawa ma dość długą tradycję. O jej unikatowości świadczy fakt, że 11 maja 2007 roku została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W jaki sposób ją przygotować?

Przepis na szare kluski

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków 

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 jajko

  • sól i pieprz do smaku

Okrasa:

  • 200 g surowego, wędzonego boczku

  • 2 cebule

  • 3-4 łyżki oleju

Sposób wykonania:

Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i przełóż do osobnej miski. Następnie podsmaż cebulę. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach tarki i przełóż do wyłożonego gazą sita. Odstaw je na około 15 minut.

Po tym czasie przełóż ziemniaki do miski, odlew wodę, a zebraną na dnie skrobię połącz ze startym warzywem. Następnie dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ilość tej drugiej zależy od ilości wody w ziemniakach. Im jest jej więcej, tym należy dodać więcej mąki. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.

Zagotuj osoloną wodę. Nabierz ciasto małą łyżeczką i włóż do wrzątku. Kluski gotujemy po około 4 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Danie podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką lub innymi dodatkami.

Polecamy również przepis na obłędne pierogi z kapustą Ani Starmach oraz tradycyjne kluski śląskie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wikipedia/gotujebolubie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywna pasta z wędzonej makreli. Rarytas do smarowania pieczywa

Czytaj więcej >
Nocna owsianka robi się sama

Przepisy

Nocna owsianka robi się sama. Pyszny pomysł na zdrowe, ekspresowe śniadanie

Czytaj więcej >
Jak zrobić panko?

Przepisy

Jak zrobić panko? Zachwycająca panierka do mięs i warzyw na wyciągnięcie ręki

Czytaj więcej >
Śledzie po szwedzku - prosty przepis

Przepisy

Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Czytaj więcej >
racuchy z budyniem

Przepisy

Znamy patent Janki na puszyste racuchy. Dzięki 1 dodatkowi zyskują też na smaku i aromacie

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób Okrasy na obiad na 2 dni. Sycącą zupą gulaszową naje się cała rodzina

Czytaj więcej >