

22 Marca 2021
Prosta receptura na niezapomniane szare kluski
Szare kluski uchodzą za już kultowy przysmak, któremu wręcz się da się oprzeć. Proste danie bez najmniejszych problemów przygotujemy w domowym zaciszu i zaskoczymy nim pozostałych domowników. Zdradzamy, krok po kroku jak je wykonać.
Szare kluski to klasyka, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Nieskomplikowane danie cieszy się od lat ogromną popularnością, chociaż raczej ciężko je znaleźć w menu różnych restauracji, dlatego zdradzamy, w jaki sposób przyrządzić je w domu.
Krótka historia słynnego dania
Szare kluski są potrawą wywodzącą się z kuchni wielkopolskiej. Danie jest przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków. Potrawa pochodzi z XIX wieku. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej barwie, jaką nadają jej ziemniaki.
Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest kiszona kapusta. Wiele osób zajada je jednak z pokruszonym twarogiem lub z usmażonym boczkiem. Po II wojnie światowej kluski najczęściej podawano z dodatkiem brukwi.
Potrawa ma dość długą tradycję. O jej unikatowości świadczy fakt, że 11 maja 2007 roku została wpisana na Krajową listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W jaki sposób ją przygotować?
Przepis na szare kluski
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Okrasa:
- 200 g surowego, wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3-4 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Pokrój boczek w kostkę, podsmaż na suchej patelni i przełóż do osobnej miski. Następnie podsmaż cebulę. Zetrzyj ziemniaki na małych oczkach tarki i przełóż do wyłożonego gazą sita. Odstaw je na około 15 minut.
Po tym czasie przełóż ziemniaki do miski, odlew wodę, a zebraną na dnie skrobię połącz ze startym warzywem. Następnie dodaj do masy jajko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ilość tej drugiej zależy od ilości wody w ziemniakach. Im jest jej więcej, tym należy dodać więcej mąki. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem.
Zagotuj osoloną wodę. Nabierz ciasto małą łyżeczką i włóż do wrzątku. Kluski gotujemy po około 4 minuty, od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Danie podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulką lub innymi dodatkami.
Polecamy również przepis na obłędne pierogi z kapustą Ani Starmach oraz tradycyjne kluski śląskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Najlepszy przepis na słynną soliankę
- Przepis na obłędną "odchudzającą" kawę
- Obłędna surówka z selera i ogórka kiszonego
źródło: wikipedia/gotujebolubie.pl
Następny artykuł