Smakosze.pl
pieczone gołąbki

canva/bonchan

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

10 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Gołąbki z kapusty są pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Można je gotować w sosie lub zapiekać. Dziś zdradzimy wam proste patenty na idealne pieczone gołąbki. Jak się okazuje, czasem wystarczy nawet łyżka popularnego dodatku, by smakowały wyśmienicie.

Pieczone gołąbki są pełne smaku, jednak czasem potrafią wyjść twarde i suche. Za takimi oczywiście nie przepadamy. Wolimy, gdy wszystkie składniki mają odpowiednią miękkość, są soczyste i rozpływają się w ustach. Uzyskanie takiego efektu jest nieco trudniejsze, ale z naszymi podpowiedziami jak najbardziej możliwe.

Jajka po turecku — wybornie aromatyczne śniadanie

Lekkie i rozkosznie pyszne jajka po turecku na jogurcie

CZYTAJ DALEJ

Proste patenty na idealne pieczone gołąbki

Na smak i miękkość gołąbków największy wpływ ma kapusta i ryż. Kapusta nie może być zbyt twarda i zwarta. Trudno wtedy rozdzielić ją na pojedyncze liście. Stara kapusta często ma też podsuszone, dość łykowate liście. Z niej niestety nie wyjdą dobre gołąbki.

By podzielić kapustę na pojedyncze liście, trzeba ją wcześniej obgotować. Aby przyspieszyć ten proces, przed włożeniem główki kapusty do garnka, trzeba wyciąć głąb. Dzięki temu gorąca woda zadziała też na kapustę od środka, czyli tam, gdzie liście są najtwardsze.

Jeśli chodzi o ryż, lepiej nie gotujcie go w foliowym woreczku, tylko ugotujcie luzem. Wsypcie go do garnka z gorącą wodą w proporcji 1 część ryżu na 2 części wody i gotujcie bez mieszania na małym ogniu.

Uformowane gołąbki włóżcie do żaroodpornego naczynia i podlejcie bulionem. Gorący bulion wymieszajcie jednak wcześniej z łyżką smalcu lub oleju. Dzięki temu gołąbki ładniej się upieką i będą miękkie.

Odpowiednio dopraw farsz

Smaczne gołąbki muszą mieć dobrze doprawiony farsz. Soli i pieprzu trzeba dodać naprawdę sporo, bo smak wchłoną też liście kapusty.

Poza tym do farszu możecie też dodać trochę papryki słodkiej i ostrej, majeranku, oregano, tymianku lub ziół prowansalskich.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na gołąbki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na gołąbki w sosie pomidorowym, a także na gołąbki po lwowsku.

smalec

smalec

Źródło zdjęcia: canva/zeleno

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie jest najlepsze mięso do gulaszu?

Czytaj więcej >
mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >