Prosty krem do ciasta biszkoptowego
Ciasto biszkoptowe jest delikatne, puszyste, dobrze wyrośnięte-idealne do przekładania kremami i ulubionymi owocami. Do ciasta przygotuj krem na bazie jogurtu greckiego i słodkiej śmietanki, który wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego.
Krem do ciasta z jogurtu greckiego, słodkiej śmietanki i cukru pudru jest bardzo puszysty i delikatny. Krem nadaje się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji. Po przygotowaniu i wykorzystaniu kremu, całe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem odpowiednio stężał.
Jeśli chcesz, aby śmietanka szybciej się ubiła, dodaj do niej fix do śmietany, który znacznie przyspieszy proces przygotowywania kremu. Śmietanka i jogurt muszą być mocno schłodzone. Ciepłe produkty mogą się zważyć i rozwarstwić krem.
Ciasto biszkoptowe możesz przekładać wieloma kremami. Przygotuj równie smaczny krem z mascarpone oraz krem budyniowy, które świetnie komponują się z delikatnym biszkoptem i sprawią, że ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego
Składniki:
500 g jogurtu greckiego
200 ml śmietany 36%
3 łyżki żelatyny
120 g cukru pudru
Jak przygotować prosty krem do ciasta biszkoptowego?
Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia, następnie masę przełóż do garnka, wlej 2 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, odstaw do przestygnięcia. Żelatyna podczas gotowania musi być ciepła, jeśli ją zagotujesz i będzie wrząca, straci swoje żelujące właściwości.
Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj ją do jogurtu i wymieszaj delikatnie łyżką. Pod koniec do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Krem jest gotowy do przełożenia i dekoracji ciasta.