Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty krem do ciasta biszkoptowego
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2021 01:00

Prosty krem do ciasta biszkoptowego

Prosty krem do ciasta biszkoptowego
canva/nata_vkusidey

Ciasto biszkoptowe jest delikatne, puszyste, dobrze wyrośnięte-idealne do przekładania kremami i ulubionymi owocami. Do ciasta przygotuj krem na bazie jogurtu greckiego i słodkiej śmietanki, który wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego.

Krem do ciasta z jogurtu greckiego, słodkiej śmietanki i cukru pudru jest bardzo puszysty i delikatny. Krem nadaje się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji. Po przygotowaniu i wykorzystaniu kremu, całe ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem odpowiednio stężał.

Jeśli chcesz, aby śmietanka szybciej się ubiła, dodaj do niej fix do śmietany, który znacznie przyspieszy proces przygotowywania kremu. Śmietanka i jogurt muszą być mocno schłodzone. Ciepłe produkty mogą się zważyć i rozwarstwić krem.

Ciasto biszkoptowe możesz przekładać wieloma kremami. Przygotuj równie smaczny krem z mascarpone oraz krem budyniowy, które świetnie komponują się z delikatnym biszkoptem i sprawią, że ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na prosty krem do ciasta biszkoptowego

Składniki:

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 200 ml śmietany 36%

  • 3 łyżki żelatyny

  • 120 g cukru pudru

Jak przygotować prosty krem do ciasta biszkoptowego?

Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw do napęcznienia, następnie masę przełóż do garnka, wlej 2 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż żelatyna się rozpuści, odstaw do przestygnięcia. Żelatyna podczas gotowania musi być ciepła, jeśli ją zagotujesz i będzie wrząca, straci swoje żelujące właściwości.

Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem, śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj ją do jogurtu i wymieszaj delikatnie łyżką. Pod koniec do kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut. Krem jest gotowy do przełożenia i dekoracji ciasta.