Prosty przepis na galaretkę z pozostałości po rosole. Nic się nie zmarnuje
Galaretka mięsna skusi niejednego amatora tradycyjnych smaków. Specjał z łatwością przygotujecie, wykorzystując mięso i warzywa, które pozostały po niedzielnym rosole. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Już nigdy nie wyrzucicie użytych do przyrządzenia zupy składników.
Galaretka mięsna jest kolejnym — po pysznym pasztecie z warzyw i mięsnej paście kanapkowej — pomysłem na smaczne i proste danie, które pozwoli wykorzystać pozostałości po tradycyjnej zupie. Zadbajcie o dodatki, a smak was zachwyci. Będziecie zaskoczeni jak niewiele trzeba, by resztki nabrały smaku.
Przepis na pyszną galaretkę mięsną z pozostałości po rosole
Składniki:
-
mięso z rosołu
-
1 litr rosołu
-
3 łyżki żelatyny wieprzowej
-
3 jajka
-
1 marchewka z rosołu
-
2 łyżki kukurydzy konserwowej
-
2 łyżki groszku konserwowego
-
natka pietruszki
-
1 łyżka soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDNGODQsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, a następnie studzimy je, obieramy i kroimy w ćwiartki. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Rosół podgrzewamy. Gdy będzie gorący, rozpuszczamy w nim żelatynę.
Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem, jeśli to konieczne. Studzimy płyn w chłodnej wodzie. W miseczkach umieszczamy po 2-3 łyżki płynnej galaretki.
Wstawiamy je do lodówki, a po kwadransie wyjmujemy, by dodać jajko, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz trochę groszku, kukurydzy i natki pietruszki. Na koniec układamy mięso.
Składniki ostrożnie zalewamy galaretką i ponownie umieszczamy w lodówce. Tym razem pozostawiamy specjał w chłodzie, aż do całkowitego stężenia. Podajemy z chlebem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/stockphotostudio Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lekko pikantna pasta kanapkowa z jajek, ogórków kiszonych i chrzanu. Idealna na śniadanie
-
O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek
Źródło: przyslijprzepis