Prosty przepis na placki z kalafiora. Smakują lepiej od klasycznych ziemniaczanych
Kalafior jest zdrowym, choć niedocenionym warzywem. Można z niego przygotować nie tylko surówki czy zupy, ale też wyśmienite placki. Będą chrupiące i o niebo lepsze niż kultowy ziemniaczany specjał. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.
Z kalafiora przygotować można wiele smacznych posiłków. Jeśli spodobały wam się roślinne schabowe albo kalafior z pieca , nasz nowa propozycja — kalafiorowe placuszki — z pewnością również wam zasmakuje. Podajcie je na obiad lub kolacje, a bliscy będą zachwyceni.
Przepis na wyśmienite placki z kalafiora
Składniki:
-
600 g kalafiora
-
1 średnia marchewka
-
pół niedużej cebuli
-
6 łyżek mąki pszennej
-
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
2 jaja
-
szczypta białego pieprzu i gałki muszkatołowej
-
sól w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kalafiora pozbawiamy liści, myjemy i osuszamy. Następnie różyczki i łodygi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę także myjemy, obieramy ją i ścieramy. Łączymy ją z kalafiorem. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy.
Dodajemy ją do warzyw, a następnie wsypujemy obie mąki i solimy. Wbijamy jaja i doprawiamy. Masę starannie mieszamy, a następnie przystępujemy do smażenia. Na rozgrzany olej wykładamy po dwie łyżki przygotowanego ciasta na każdy placek.
Smażymy około 4 minut, a następnie przewracamy. Zrumienione kalafiorowe placki osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy - najlepiej z delikatnym sosem na bazie jogurtu. Smacznego.
Wskazówka: zamiast gałki muszkatołowej dodajcie do masy odrobinę przyprawy curry, a placki z kalafiora nabiorą pięknego złocistego koloru.
Źródło zdjęcia; canva/NoirChocolate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe puszyste racuchy z 3 składników. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Jak usmażyć jajka sadzone z idealnie ściętym białkiem i płynnym żółtkiem? Wyjaśniamy krok po kroku
-
Kruche i słodziutkie rogaliki siostry Anastazji. Sekretem jest nadzienie
Źródło: kwestiasmaku