Prosty sposób na domowy smalec
Ciężko wyobrazić sobie coś bardziej swojskiego niż gruba pajda chleba posmarowana pokaźną ilością smalcu ze skwarkami. Niektórzy dodają do niego najróżniejsze dodatki, jednak najlepsza jest klasyka. Dlatego pokazujemy, jak zrobić domowy smalec w najprostszej postaci.
Smalec jest świetnym sposobem, aby wykorzystać duże ilości słoniny. Po wytopieniu ta nie psuje się przez długie miesiące, stanowi także genialny dodatek do chleba czy innych dań.
Istnieją receptury, które zawierają w sobie jabłka czy śliwki, jednak nie każdy za nimi przepada. Jeśli tęskno ci do klasyki, którą zawsze podają na wiejskich festynach, zapoznaj się poradami i zacznij wytapiać skwarki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na domowy smalec
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.
Składniki:
słonina 600 g
3 cebule
3 ząbki czosnku
200 g boczku
sól
pieprz
majeranek
Zacznij od odkrojenia ze słoniny skóry. Następnie wraz z boczkiem posiekaj ją w drobną kostkę. Wrzuć tłuszcz do wysokiego garnka i postaw go na palniku o średniej mocy. Smaż całość na małym ogniu.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój ją w drobną kostkę. Dodaj ją do smalcu, cały czas mieszając - tłuszcz ma wysoką temperaturę i cebula łatwo ulega spaleniu. Po zakończeniu smażenia wrzuć do gorącego jeszcze tłuszczu przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po smażeniu dopraw smalec majerankiem, solą oraz pieprzem. Przelej go do czystych i wyparzonych słoików. Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pikantny, a zarazem soczysty schab w sosie chrzanowo-musztardowym
Kaszanka zapiekana w piekarniku z dodatkiem kiszonej kapusty
źródło: przyslijprzepis.pl