Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie dodawaj jej do faworków. Będą nadawać się tylko do kosza

Przenigdy nie dodawaj jej do faworków. Będą nadawać się tylko do kosza

Faworki
canva/ ildipapp

Bez faworków nie ma karnawału i Tłustego Czwartku. Domowy specjał nie będzie jednak wystarczająco kruchy, jeśli użyjemy niewłaściwego rodzaju mąki. Najlepiej sprawdza typ 450. Podpowiadamy, o co jeszcze warto zadbać.

Chrust jest jednym z przysmaków, które wielu z nas z chęcią skosztuje. Przygotowanie lekkiego i przyjemnie kruchego specjału w domu jest możliwe. Wystarczy zadbać o odpowiednie składniki i nie zapomnieć o kilku istotnych czynnościach.

Jak zrobić smaczne faworki? Wybierzcie odpowiednią mąkę

Smaczny chrust, który będzie przyjemnie się kruszył, uzyskamy tylko, wtedy, gdy zastosujemy mąkę pszenną tortową typu 450. Należy ją starannie przesiać przez sito i dopiero wtedy wymieszać z pozostałymi składnikami.

Jeśli skorzystamy z innego mielonego ziarna, konsystencja ciasta od razu się zmieni i po usmażeniu faworki mogą nas rozczarować. Wtedy nawet bicie wałkiem — które ma na celu nadanie masie lekkości — może nie pomóc.

Dobre faworki nie mają w sobie wiele tłuszczu

Wiele receptur zakłada dodawanie do faworków alkoholu. Niezależnie od tego, czy wlewany jest spirytus, wódka, czy też piwo cel jest jeden — ochrona ciasta przed nadmiernym chłonięciem tłuszczu. Faworki, które będą miały go w sobie zbyt, dużo będą niesmaczną kluchą.

Zapobiec uzyskaniu takiego chrustu możemy również poprzez odpowiednie smażenie. Przyrządzane faworki nie mogą być stłoczone. Jeśli ich liczba w naczyniu z dobrze rozgrzanym tłuszczem będzie zbyt duża, obniży się jego temperatura. W ten sposób niepotrzebnie wydłużymy czas smażenia i sprawimy, że przysmak nasiąknie smalcem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na faworki. Szczególnie polecamy babciną recepturę, w której dodajemy spirytusu. Być może też skusi was ekspresowy patent na ten przysmak przyrządzany z ciasta francuskiego.

Smaczne faworki można zrobić w domu
canva/seszka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: