Przenigdy nie wylewaj wody po gotowaniu pyz. Możesz ją świetnie wykorzystać
Kto choć raz wylał do zlewu wodę po gotowaniu pyz? Takich osób było zapewne sporo. Tymczasem taka woda stanowi wyśmienitą bazę pod zupę. Dowiedz się, jak prosto przygotować pożywną zupę kluszczankę.
Woda po gotowaniu pyz jest zawiesista i pełna ziemniaczanego smaku. Do takiej bazy wystarczy dodać okrasę oraz przyprawy. Kluszczanka to nie tylko smaczna zupa, ale też sposób na oszczędność. Ten przepis ma same zalety.
Przepis na zupę z wody po gotowaniu pyz
Składniki:
ok. 2 litry osolonej wody z gotowania pyz
2 grube plastry boczku wędzonego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Jak ugotować zupę z wody po pyzach?
Wędzony boczek pokrój w niedużą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła podsmaż boczek, a następnie cebulę oraz czosnek. Przełóż podsmażone składniki do garnka z wodą po gotowaniu pyz.
Wywar doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Spróbuj zupy na bazie wody z gotowania pyz, dopraw ją do smaku solą i pieprzem oraz przetartym w dłoniach majerankiem. Całość dokładnie wymieszaj.
Zupę z wody po gotowaniu pyz podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz również ugotować do niej kluski rzucane, lub serwować ją z kromką świeżego pieczywa. Do kluszczanki doskonale pasuje także posiekana natka pietruszki. Tanią i smakowitą zupę bez trudu przyrządzisz na bazie pora. Mamy również prosty przepis na przepyszną zupę pomidorową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka w aksamitnym sosie. Obłędny smak zawdzięcza 1 dodatkowi
Dorzuć do wywaru kilka sztuk. Rosół staropolski oczaruje wszystkich pełnią smaku
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama