Smakosze.pl

Canva / Karolina Grabowska z Pexels

Gdy nadchodzi jesień, zaczynam zajadać się bananami. Większość osób nawet nie wie ile na tym zyskuję

13 Listopada 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Banany kojarzą nam się z owocami, które mają dużo kalorii. Większość osób myśli, że ich jedzenie przyniesie jedynie dodatkowe kilogramy. Warto jednak zaufać tym owocom i zjadać je codziennie. Szybko zauważycie pozytywne zmiany.

2 banany dziennie zrobią niezwykłą różnicę

Banany postrzegane są jako owoce bardzo kaloryczne. W 100 g bananów jest 89 kalorii. Oprócz tego jednak znajdziemy w nich także witaminy i składniki mineralne. Te żółte owoce są prawdziwą potasową bombą. 

W jednym bananie jest 450 mg potasu. Warto wiedzieć, że dorosły człowiek powinien dostarczać sobie 3500 mg potasu. Banany dodadzą nam też energii i poprawią humor. Nie ma nic cenniejszego na jesień i zimę.

banany.jpg
Canva / Gabi Sanda z Pexels
Wielka Uczta z Sanah

Jedzenie promowane przez Sanah notorycznie trafia na śmietnik. Przedstawiciele Żabki zabrali w tej sprawie głos

CZYTAJ DALEJ

Co dobrego kryje się w bananach

Banany są bardzo sycące dzięki dużej zawartości błonnika. Oprócz niego zawierają witaminy z grupy B, niacynę, miedź, cynk i fluor. 2 banany zjadane dziennie przyniosą więc wiele korzyści dla naszego organizmu.

Banany posiadają dużo potasu i sodu. Ich jedzenie ich wpłynie na obniżenie ciśnienia. Oprócz tego znikną skurcze mięśni, a nadmiar wody zostanie usunięty z naszego ciała. Banany mają także zbawienny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i zmniejszają ryzyko zawału.

Banany, które jeszcze nie do końca dojrzały neutralizują kwasy żołądkowe. Powinny je jeść osoby, które zmagają się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo spożywanie bananów pobudza wydzielanie śluzu chroniącego wewnętrzne ściany żołądka. Błonnik wspomoże zaś przemianę materii i pracę jelit.

Jedzenie bananów poprawia humor

Energia dostarczona nam przez banany długo utrzymuje się w organizmie. Tryptofan zawarty w owocach przekształci się w serotoninę, czyli w hormon szczęścia. Jedzenie bananów poprawi nam wiec humor i samopoczucie. To szczególnie przyda nam się podczas zimnych i ciemnych miesięcy.

Wiele osób odczuwa poprawę samopoczucia przy regularnym jedzeniu bananów. Warto dodać, że owoce poprawią pamięć i koncentrację. Żelazo, którego banany są pełne, wpływa na produkcje krwinek czerwonych i hemoglobiny. To przyda się zwłaszcza osobom, które cierpią na anemię.

Jak widać w niepozornym bananie kryje się mnóstwo dobrego. Co więcej, spożywać je możemy na rozmaite sposoby tak, by nigdy się nie nudziły. Już dziś wprowadź je do codziennej diety i zobacz różnicę. To bananowe ciasto bez pieczenia jest świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców . Z nami upieczesz bez trudu słynny chlebek bananowy .

ciasto bananowe.jpg
Canva / Lucas Ribeiro Avila
Śniadanie z płatkami owsianymi

Kroję jabłka i mieszam je z płatkami owsianymi. Po chwili mam pyszne śniadanie dla całej rodziny

CZYTAJ DALEJ
kotlety z cukinii i marchewki

Pomysł na tę ciepłą kolację podsunęła mi koleżanka. Smakuje obłędnie i syci, a do tego nie idzie w boczki

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >