Jesienna wersja naleśników. Wystarczą 2 łyżki aromatycznej przyprawy
Naleśniki są przysmakiem, którego mało który smakosz sobie odmówi. Dziś proponujemy wam smaczną wersję z dodatkiem domowej przyprawy korzennej. Spodoba się nie tylko dzieciom. Spróbujecie?
Ciasto na naleśniki korzenne przyrządza się prawie tak samo, jak klasyczne. Jedyną różnicę stanowi przyjemnie pachnący miks przypraw, który wsypiemy, by wzbogacić smak dania. Smakuje świetnie z wieloma dodatkami. Musicie skosztować.
Przepis na smaczne naleśniki korzenne
Składniki:
200 g mąki pszennej lub 180 g mąki owsianej
4 duże jaja
pół litra mleka lub napoju sojowego
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki przyprawy korzennej (składniki poniżej)
trochę soli
Składniki na przyprawę korzenną:
4 łyżeczki cynamonu mielonego
1,5 łyżeczki zmielonych goździków
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
2 płaskie łyżeczki cukru
Jak zrobić naleśniki korzenne? Znamy prosty patent na aromatyczny przysmak
Wszystkie przyprawy z listy umieszczamy w słoiczku. Zakręcamy naczynie i energicznie nim potrząsamy, by wymieszać aromatyczną kompozycję. Do dużej miski wlewamy mleko. Wbijamy jajka.
W osobnym naczyniu umieszczamy przesianą przez sito mąkę i mieszamy ją z przyprawami. Składniki sypkie dodajemy do mokrych, po czym wszystko starannie łączymy przy pomocy rózgi lub miksera.
Ciasto na naleśniki odstawiamy na kwadrans, by odpoczęło. Na płaskiej patelni rozgrzewamy trochę oleju. Mieszamy masę, a następnie smażymy po kilka minut z każdej strony. Obracamy, gdy brzeg ciasta zacznie odchodzić od patelni.
Jeśli użyliśmy mąki owsianej, masę należy przemieszać przed wylaniem każdej porcji na patelnię. Podajemy ze słodkimi dodatkami np. świeżymi owocami, musem jabłkowym lub domową nutellą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z patelni. Spróbujcie koniecznie naleśników w stylu amerykańskim — świetnie smakują z syropem klonowym. Być może spodoba wam się również patent na placki z banana.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów
Dodajesz do buraczków tartych na zimę ocet? Mamy niezwykle prosty przepis na zdrowszą wersję