Smakosze.pl
kokosanki na talerzu

canva/alpaksoy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

27 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Kokosanki są pysznymi ciasteczkami, które niejednemu z was skojarzą się z dzieciństwem. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mają też krótki i prosty skład. Sprawdźcie przepis na deser, który zachwyci podniebienie każdego smakosza.

Te ciastka kokosowe przygotujecie z zaledwie kilku składników. Będą idealne dla tych z was, którzy są na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej — nie korzystamy tu ani z mąki pszennej, ani z masła czy mleka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyszne i lekkie kokosowe ciasteczka

Z podanej porcji przygotujecie 38 ciasteczek o średnicy około 3,5 cm.

Składniki:

  • 4 białka średnich jaj (około 1/2 szklanki)

  • 300 g drobnych wiórków kokosowych

  • 150 g drobnego cukru

  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka umieszczamy w czystym i suchym naczyniu. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem, stopniowo zwiększając jego obroty.

Białka ubijamy nie dłużej niż 2 minuty — będą gotowe na dodanie cukru, gdy zaczną wyglądać jak piana z kąpieli. Cukier dodajemy porcjami, po każdej dokładnie miksując zawartość miski na najwyższych obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Ubita masa powinna być gładka, gęsta i bardzo błyszcząca. Dodajemy do niej kilka kropel olejku i delikatnie mieszamy, a następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Kopytka

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Kokosanki pieczemy maksymalnie przez 20 minut. Już po upływie kwadransa sprawdzamy, czy się nie przypiekają. Ciastka powinny być bowiem rumiane, ale nie przypalone. Wyjmujemy je z piekarnika tuż po upieczeniu.

Wskazówki:

  • Ten przepis jest idealny, by wykorzystać zalegające w lodówce białka jaj. Upewnijcie się tylko czy są świeże — powinny być zwarte i żelowate.

  • Deser można w łatwy sposób zweganizować. Wystarczy zastąpić białka aquafabą. Więcej o niej pisaliśmy w tym artykule.

  • Jeśli kokosanki nie znikną w dniu pieczenia, można zawinąć je w papier śniadaniowy i włożyć do torby. Tak przygotowane zachowają świeżość przez kolejne 4 dni.

Po inne przepisy na smakołyki z kokosem zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi recepturę na pyszne ciasto bounty bez pieczenia, a także patent na tajski ryż kokosowy z mango.

kokosanki na talerzu

kokosanki na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/jurgakarosaite

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >