Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kokosanki jak za danych lat

Przepis na kokosanki jak za danych lat

kokosanki na talerzu
canva/alpaksoy

Kokosanki są pysznymi ciasteczkami, które niejednemu z was skojarzą się z dzieciństwem. Przygotowuje się je błyskawicznie. Mają też krótki i prosty skład. Sprawdźcie przepis na deser, który zachwyci podniebienie każdego smakosza.

Te ciastka kokosowe przygotujecie z zaledwie kilku składników. Będą idealne dla tych z was, którzy są na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej — nie korzystamy tu ani z mąki pszennej, ani z masła czy mleka.

Przepis na pyszne i lekkie kokosowe ciasteczka

Z podanej porcji przygotujecie 38 ciasteczek o średnicy około 3,5 cm.

Składniki:

  • 4 białka średnich jaj (około 1/2 szklanki)

  • 300 g drobnych wiórków kokosowych

  • 150 g drobnego cukru

  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Białka umieszczamy w czystym i suchym naczyniu. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy je mikserem, stopniowo zwiększając jego obroty.

Białka ubijamy nie dłużej niż 2 minuty — będą gotowe na dodanie cukru, gdy zaczną wyglądać jak piana z kąpieli. Cukier dodajemy porcjami, po każdej dokładnie miksując zawartość miski na najwyższych obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Ubita masa powinna być gładka, gęsta i bardzo błyszcząca. Dodajemy do niej kilka kropel olejku i delikatnie mieszamy, a następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Z tak przygotowanej masy formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Kokosanki pieczemy maksymalnie przez 20 minut. Już po upływie kwadransa sprawdzamy, czy się nie przypiekają. Ciastka powinny być bowiem rumiane, ale nie przypalone. Wyjmujemy je z piekarnika tuż po upieczeniu.

Wskazówki:

  • Ten przepis jest idealny, by wykorzystać zalegające w lodówce białka jaj. Upewnijcie się tylko czy są świeże — powinny być zwarte i żelowate.

  • Deser można w łatwy sposób zweganizować. Wystarczy zastąpić białka aquafabą. Więcej o niej pisaliśmy w tym artykule.

  • Jeśli kokosanki nie znikną w dniu pieczenia, można zawinąć je w papier śniadaniowy i włożyć do torby. Tak przygotowane zachowają świeżość przez kolejne 4 dni.

Po inne przepisy na smakołyki z kokosem zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam między innymi recepturę na pyszne ciasto bounty bez pieczenia, a także patent na tajski ryż kokosowy z mango.

kokosanki na talerzu
kokosanki na talerzu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: