Przepis na kultowe jagodzianki, prosto z bloga Dietetyk w Akcji
Lato to czas, w którym chętnie eksperymentujemy z sezonowymi owocami. Wykorzystaj czas na jagody i przygotuj pyszne domowe jagodzianki. Najlepszy przepis znajdziesz na blogu Dietetyk w Akcji. Zaprzyjaźnione dietetyczki pokazały, jak najlepiej przyrządzić ten kultowy smakołyk.
Jagodzianki są jednym z naszych ulubionych letnich deserów. Wielki letni przysmak najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku.
Wyjątkowy przepis na ten przysmak podały nam autorki bloga Dietetyk w Akcji. Serdecznie zapraszamy Was do jego odwiedzenia. Znajdziecie go pod tym linkiem.
Poniżej natomiast podajemy przepis na wyjątkowe letnie jagodzianki. Nie czekaj! Wypróbuj je już dziś ;)
Lista składników na około 30 - 40 jagodzianek
Ciasto:
1 kg mąki pszennej lub pszennej orkiszowej typ 550/650
200 g masła
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka 2%
1 łyżeczka soli
Kruszonka
100 g migdałów bez skórki
ok.20 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 - 3 łyżki mąki pszennej
Nadzienia:
ok. 3 szklanek jagód
ok. 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
cukier
Sposób wykonania:
Kruszonka:
Rozbij migdały za pomocą blendera. Masło, cukier puder, mąkę pszenną oraz migdały wyrób rękami aż do uzyskania lekko sypkiej konsystencji.
Ciasto:
Podgrzej mleko (nie doprowadzając do wrzenia) do letniej temperatury, rozmieszaj je z drożdżami i 1 łyżką cukru. Odstaw na chwilę przygotowaną wcześniej mieszankę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj do niej przesianą mąkę, sól, drożdże z mlekiem i wyrób ręcznie lub za pomocą robota (musi mieć dużą moc).
Gdyby ciasto było zbyt zbite możesz dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. Następnie dodaj do niego rozpuszczone, lekko przestudzone masło (nie należy doprowadzać masła do wrzenia podczas rozpuszczania – trzeba cały czas mieszać).
Ciasto przykryj ściereczką, odstaw do podwojenia objętość na min. 30 minut. Po tym czasie, przy pomocy noża rozdziel ciasto na kawałki i podsyp mąką.
Ciasto delikatnie rozpłaszcz w rękach, każdy jego kawałek ciasta nadziej: 2-3 łyżeczkami jagód, 1/4-1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1/4-1/2 łyżeczką cukru. Ciasto dokładnie zlep i ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek posmaruj białkiem (po upieczeniu będą się błyszczeć). Następnie posyp je kruszonką, wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz ok.20-25 minut (do lekko brązowego koloru). Smacznego
Polecamy również przepis dziewczyn na obłędne ptasie mleczko znajdziecie go tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: dietetyk w akcji