Przepis na klasyczny dewolaj Karola Okrasy
Pyszne kotlety z kurczaka z chrupiącą panierką, które wewnątrz zapakowane mają masło, są wyjątkowym rarytasem. Ich przygotowanie z poniższym przepisem jest banalnie proste i szybkie. Karol Okrasa nie smaży tych kotletów na zwykłym oleju - zamiast niego stosuje smalec, który nadaje daniu wspaniałego aromatu.
De volaille oryginalnie wewnątrz rolady mięsnej nie powinien zawierać niczego, poza masłem z ewentualnym dodatkiem świeżego koperku. Współcześnie wiele osób dodaje do środka ser i inne składniki - jeśli preferujesz taką wersję, nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją przygotować.
Karol Okrasa kotlety dewolaj poleca smażyć na smalcu, który nie tylko pozwala uzyskać lepszy smak, lecz również ma większą temperaturę dymienia od oleju roślinnego. Dzięki temu nie ma ryzyka, że w trakcie smażenia tłuszcz przypali się i zniszczy smak kotletów.
Przepis na tradycyjne kotlety de volaille od Karola Okrasy
Składniki:
4 piersi z kurczaka
150 g masła
2 jajka
bułka tarta
mąka
150 g smalcu
pieprz
sól
garść świeżego koperku
Zacznij od oczyszczenia mięsa ze ścięgien i ewentualnych żyłek. Rozbij każdy z kotletów tłuczkiem, po wcześniej przykryciu ich folią spożywczą. Gdy mięso będzie miękkie, dopraw je solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Zimne masło pokrój wałeczek masła. Koperek umyj pod bieżącą wodą, posiekaj drobno i rozsyp po równo na masło. Zawiń każdy kotlet wokół masła w taki sposób, aby z jednej strony był cieńszy. W misce rozbełtaj jajka z dodatkiem soli.
Na dwóch talerzach rozsyp mąkę i bułkę tartą. Obtaczaj kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż mięso na rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron. Po smażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na zupę pomidorową Karola Okrasy.
Źródło zdjęcia: canva/gkrphoto, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla