Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kultowe szare kluski z dodatkiem kiszonej kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 21.11.2021 01:00

Przepis na kultowe szare kluski z dodatkiem kiszonej kapusty

ziemniaki szare kluski
canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Szare kluski są kultowym daniem, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu szaremu kolorowi, uzyskiwanemu dzięki dodaniu ziemniaków. Aby urozmaicić ich smak, warto podaż je z duszoną kiszoną kapustą oraz chrupiącymi skwarkami. Przepis na kluchy jest banalnie prosty, więc dosłownie każdy może zabrać się za jego przygotowanie w domowym zaciszu.

Szare kluski są niczym innym jak ciastem z ziemniaków, jajek oraz mąki. Szara barwa jest zasługą właściwości kartofli, które przy kontakcie z powietrzem utleniają się i ciemnieją - im dłużej więc starte ziemniaki będą stały na blacie, tym ciemniejszy kolor będą miały kluski.

Tradycyjnie podawane były właśnie z duszoną kiszoną kapustą, dzięki czemu wraz z poniższym przepisem można powrócić do kulinarnych korzeni tej potrawy. Nie można także zapomnieć o posypaniu całości skwarkami z wierzchu, co nada chrupkości oraz znacznie intensywniejszego smaku.

Przepis na szare kluski

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • sól

  • 3 ugotowane ziemniaki

Duszona kapusta:

  • 750 g kiszonej kapusty

  • 1 cebula

  • 3 łyżki smalcu

  • liść laurowy

  • szklanka wrzątku

  • 3 ziela angielskie

  • sól

  • pieprz

Zacznij od obrania surowych kartofli i umycia ich pod bieżącą wodą. Zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sitko i odciśnij z nadmiaru wody. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do surowych.

Kiszoną kapustę opłucz z nadmiaru soku, posiekaj na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, Gotuj kapustę do pełnej miękkości. Gdy będzie miękka, odcedź ją z wody, dodaj smalec i podsmażaj przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem.

Do kartofli wrzuć jajka, mąkę oraz sól. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na płaski talerz. Rozprowadź masę w taki sposób, aby była równa. W garnku zagotuj wodę, posól ją i wkładaj łyżką porcje ciasta. Po ok 3-4 minutach od wypłynięcia wyławiaj je. Podawaj od razu z duszoną kapustą. Więcej przepisów na kluski ziemniaczane znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić kluski śląskie, a także tradycyjne kluski ziemniaczane.

Szare kluski

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ziemniaki