Smakosze.pl
Kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem

Screen filmu z kanału Anka Gotuje na YouTube

Tradycyjne kluski ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem

11 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kluski ziemniaczane, czyli tak zwane szare kluchy, są nieodłącznym elementem wielu posiłków sprzed lat. Dzisiaj mało kto je jednak przygotowuje. Jeśli chcesz spróbować ponownie smaku swojego dzieciństwa, mamy dla ciebie doskonały przepis - nie zapomnij o dodaniu do niego twarogu oraz wysmażonych skwarek.

Kluski ziemniaczane obecnie najczęściej można zjeść u babć, które dalej trzymają się swoich ulubionych receptur. Kluski te są bowiem banalnie łatwe w przygotowaniu, a ich smak zaskakuje największych smakoszy.

Duży wpływ na przyjemność płynącą z jedzenia kluch mają dodatki, czyli chrupiące skwarki oraz delikatny ser twarogowy. Potrawa ta może być podawana zarówno samodzielnie, jak i dodatek do głównego dania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kluski ziemniaczane

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 300 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki soli

  • świeżo zmielony pieprz

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 100 g słoniny

  • 100 g wędzonego boczku

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie należy je rozdrobnić - można wykonać to za pomocą tarki o najmniejszych oczkach, jak i blendera. Po utarciu przełóż je na sitko i pozwól im odsączyć się z nadmiaru soku.

wuzetka

Najszybsza, najlepsza wuzetka bez pieczenia - prosty przepis

CZYTAJ DALEJ

Słoninę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Wrzuć je na zimną patelnię i powoli podgrzewaj. Smaż je, aż wytopi się z nich większość tłuszczu. Odstaw je na bok.

Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj ciasto i przełóż je na deskę. Małymi porcjami wkładaj ciasto do gotującej się i osolonej wody. Gotuj kluchy 3 minuty. Podawaj ze skwarkami oraz świeżo pokruszonym twarogiem. Smacznego.

Szare kluski ze skwarkami

Źródło: Screen z filmu na kanale PrzepisTV na YouTube

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: jagodzianka.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >