Smakosze.pl Przepisy Przepis na makaron z serem
Canva (DawidMarkiewicz, Getty Images Signature ; Daria Yakovleva, pixabay)

Przepis na makaron z serem

24 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Makaron z białym serem ma smak, którego żaden z nas nie może zapomnieć - jeszcze nie tak dawno temu owa potrawa pojawiała się na stołach w każdym domu. Jeśli pragniesz wrócić do niej, niżej zdradzamy najprostszy przepis. Wystarczy jeden kęs, aby przypomnieć sobie dzieciństwo.

Makaron z białym serem na słodko jest pożywny głównie dzięki wartościom odżywczym tego charakterystycznego nabiału. Sporo białka, wapnia oraz innych substancji sprawiają, że całe danie doskonale syci i dodaje energii.

Przy okazji gotowania makaronu pamiętaj, aby nie trzymać go we wrzątku zbyt długo. Uzyskanie idealnej twardości, czyli al dente, znacznie zwiększa przyjemność, jaka płynie z jedzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na makaron z białym serem

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • 0.5 kg makaronu

  • 300 g twarogu

  • pół szklanki śmietany 18%

  • łyżka cukru

  • łyżka soli

  • opakowanie cukru wanilinowego

Zacznij od ugotowania makaronu. Wlej wodę do garnka i postaw go na dużym ogniu. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp jedną łyżkę soli oraz cały makaron. Po ugotowaniu odcedź go z wody, lecz nie płucz pod kranem - dzięki temu ser lepiej do niego przylegnie.

W osobnej misce umieść ser i rozdrobnij go za pomocą widelca. Wsyp do niego cukier wanilinowy oraz zwykły i zacznij ucierać. Gdy masa stanie się jednolita, a cukier rozpuści się, wlej do niej śmietanę.

Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Nałóż makaron do miski lub na talerz, a na jego wierzchu połóż odpowiednią ilość sera. Podawaj na ciepło. Smacznego.

Makaron z białym serem
undefined

Źródło: canva.com/PublicDomainPictures, pixabay; panco971, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy